Stort utbrott av magsjuka

Av: TT

Publicerad:
Uppdaterad:
En bakteriespridning, av typen ehec, som ger kan ge allvarlig sjukdom, ser ut att ha brutit ut, uppger Folkhälsomyndigheten. Arkivbild.
Foto: Fredrik Sandberg/TT
En bakteriespridning, av typen ehec, som ger kan ge allvarlig sjukdom, ser ut att ha brutit ut, uppger Folkhälsomyndigheten. Arkivbild.

Antalet ehec-infektioner har ökat sedan i juli och enligt Folkhälsomyndigheten rör det sig om ett nationellt utbrott.

"Det här ser ut att vara ett av de största utbrotten av ehec som vi haft i Sverige", säger Cecilia Jernberg, mikrobiolog på Folkhälsomyndigheten i ett pressmeddelande.

Tarmbakterien ehec kan orsaka blodiga diarréer och i vissa fall allvarliga komplikationer som kan leda till njursvikt. Bland det 50-tal som smittats finns både barn och vuxna, och ytterligare ett femtiotal personer misstänks vara drabbade.

En sammanställning av inrapporterade fall visar att majoriteten av de smittades kommer ifrån Uppsala län och Västra Götaland. Eftersom den aktuella typen av ehec har spridit sig till olika delar av landet tror Folkhälsomyndigheten att det rör sig om en livsmedelsburen smitta. Lokalt tror man även att smittan kan ha överförts från person till person via badvatten.

Berörda smittskyddsenheter, kommuner, samt Livsmedelsverket och Statens veterinärmedicinska anstalt, arbetar nu för att utreda utbrottet och framför allt försöka identifiera smittkällan och förhindra fortsatt spridning.

Publicerad:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN