Sverige vill begränsa vetoanvändningen i FN: ”Fungerar inte som det ska”

Publicerad 2018-04-21

Sverige vill begränsa vetoanvändningen i FN:s säkerhetsråd. Ett medlemsland ska inte kunna stoppa ett beslut om det kan leda till folkmord, menar utrikesminister Margot Wallström (S).

– Men det här är ju ingenting man gör på en kafferast direkt, säger hon till Aftonbladet.

Sverige är ett av femton medlemsländer i FN:s säkerhetsråd. Fem av länderna innehar en så kallad vetorätt, vilket innebär att de har möjlighet att ensidigt stoppa beslut som gemensamt fattats i FN.

Ryssland, USA, Storbritannien, Frankrike och Kina har möjlighet att lägga in veto. Sedan 1946 har länderna använt sin vetorätt sammanlagt 287 gånger.

Men nu vill Sverige begränsa den här möjligheten.

– Det ska inte vara möjligt i situationer som kan gälla folkmord eller grova folkrättsbrott, säger utrikesminister Margot Wallström (S).

Ryssland har lagt in veto i Syrienkonflikten

Ryssland har på kort tid lagt in tolv veton i frågor gällande Syrienkonflikten. Sist stoppade landet en tilltänkt utredning om kemvapenattacken i Syrien.

— Det här är ett av de mest uppenbara exempel på när säkerhetsrådet inte fungerar som det ska, och det beror på vetoanvändningen och det här måste reformeras, säger Margot Wallström och tillägger:

– Men det här är ju ingenting man gör på en kafferast direkt.

Sverige stödjer det franska förslaget

Frankrike har tidigare lagt ett förslag som vill förhindra Ryssland, Kina, USA, Storbritannien och Frankrike från att lägga in veto i särskilt allvarliga situationer, situationer där folkmord, krigsbrott eller brott mänskliga rättigheter riskerar att begås.

– Vi tyckte att det franska förslaget var ett steg på den vägen och vi har stött alla förslag som handlar om att begränsa vetoanvändningen, säger Margot Wallström.

Syrien i centrum för mötet

I helgen håller säkerhetsrådet möte på Österlen i Sverige, vilket är unikt. Det är första gången medlemsländerna möts utanför New York.

Situationen i Syrien kommer att vara i centrum för mötet, enligt Margot Wallström.

ANNONS