Leif GW Persson: Ubåten var en gillrad fälla för Kim Wall

Av: Benjamin Ekroth

Publicerad:
Uppdaterad:

Ubåten var en fälla som Peter Madsen gillrat för Kim Wall, enligt Leif GW Persson.

I ett specialprogram i TV4 säger han att han tror att Madsen fälls för mord i dag.

– Ja, om jag ska välja så tror jag det, säger han.

I dag faller domen mot Peter Madsen, 47, som står åtalad för mordet på frilansjournalisten Kim Wall, 30. Madsen är misstänkt för mord, sexualbrott och brott mot griftefriden.

I går redogjorde kriminologen Leif GW Persson i ett specialinsatt program i TV4 för sin syn på fallet. Han gick noga igenom bevisningen mot uppfinnaren och ubåtsbyggaren och hävdade att det är mycket som talar mot Madsen. 

Till programmet hade TV4 byggt en skalenlig modell av den förmodade mordplatsen, mittsektionen av ubåten. GW menar att ubåten var en fälla som Peter Madsen gillrat och den absolut tryggaste brottsplats han kunde tänka sig. 

1 av 3 | Foto: Andreas Bardell

”Sexualsadistiskt brott”

I TV4-programmet kallar GW det hela för ett typiskt sexualsadistiskt brott: gärningsmannen vill se hur offret reagerar på det han utsätter henne för.

På plats i den rekonstruerade ubåtsdelen går GW igenom den uppsättning verktyg som man vet att Madsen hade med sig ombord. Redskapen ska ha använts i vad GW beskriver som en långdragen och utdragen tortyr. Bland annat visar han upp en lång skruvmejsel som Madsen ska ha slipat i spetsen – därför gick inte mejseln att använda som verktyg.

GW visar även upp en fogsvans, rörstumpar, buntband, spännband och väskor. Dessutom en kamera – utan minneskort.

– Jag menar att det ligger ett värde i sig i att veta att hur sånt här ser ut när det är som allra mest obegripligt, säger han i programmet.

”Hade planerat det”

GW är övertygad om att Madsen hade planerat det hela noggrant – men han hade ingen plan för sitt agerande när han klev i land.

Mycket i Madsens agerande under timmarna mellan midnatt och förmiddagen, då ubåten slutligen sjönk i Öresund, beskriver Leif GW Persson som märkligt. Bland annat ska Madsen under natten ha varit nära att kollidera med ett fartyg. Det var ett misstag Madsen med sin erfarenhet normalt sett inte skulle göra, menar GW.

– Det talar för att han är i ett upprört sinnestillstånd. Han är helt enkelt inte sig själv, säger Leif GW Persson i TV4. 

När kroppen var dumpad hade Madsen ett kriminaltekniskt problem kvar att lösa, enligt GW, och det var själva brottsplatsen. Ubåten lyckades Madsen inte städa upp helt, anser GW. Men inte ens de slugaste gärningsmännen är på det klara med hur de kommer att agera när det väl gäller, menar han. 

– Gärningen i sig är från början väldigt korkad tänkt. Det ska inte funka, men anta att Kim Walls kvarlevor inte dykt upp. Då hade man inte haft honom sittande där i finkan, säger Leif GW Persson i programmet.

Rättegången mot Peter Madsen har pågått sedan den 8 mars.

Kvällen den 11 augusti förra året åkte Kim Wall ut med Peter Madsen för att göra ett reportage om honom och hans ubåt. Wall steg aldrig i land. Peter Madsen har erkänt att han styckade hennes kropp och slängde kroppsdelarna i vattnet utanför Danmarks kust. 

Så sent som den 29 november förra året hittade köpenhamnspolisen en kroppsdel i Køgebukten.

GW delar uppfattningen

Enligt rättspsykiatriska utredningen har Madsen svårt att upprätthålla relationer och är bara på ytan mycket upptagen av sina egna och andras känslor – han uppfattas sakna djup.  De som utfört utredningen menar att Madsen gärna vill framstå som intellektuell. När han talade om styckningen av kroppen var han logisk, berättar åklagaren. 

– Om man har stora problem delar man upp dem i mindre, ska Madsen ha sagt enligt utredningen.

– Kim Wall var en oskyldig människa utan någon som helst personlig relation till Peter Madsen. Hon var på fel plats vid fel tid, har åklagaren Jakob Buch-Jepsen sagt till Aftonbladet.

Den uppfattningen delar Leif GW Persson när han i TV4-programmet redogör för hur Madsen uppfört sig märkligt vid tiden för mordet. Han ska bland annat ha antytt liknande saker, som det som hände Kim Wall, för flera andra kvinnor.

Peter Madsen har hela tiden nekat till att ha mördat Kim Wall, men han har ändrat sin berättelse flera gånger.

Han fick en sista chans att yttra sig i rätten i förrgår.

– Jag är väldigt ledsen för det som har hänt, sa Peter Madsen då.

Publicerad:

LÄS VIDARE