Lät sina nyfödda dö – la dem i frysen

Uppdaterad 2014-12-09 | Publicerad 2014-12-08

35-årig kvinna misstänkt för mord på fem spädbarn

Den mordmisstänkta kvinnan gömde sin nyfödda bebis i en hink när den äldre sonen var på väg hem.

– Det var en paniksituation, säger kvinnan i rätten.

Nu står den 35-åriga mamman från Uleåborg i Finland misstänkt för mord på fem spädbarn hon fött ensam i sin bostad.

De fem nyfödda barnen hann leva i flera dagar innan de dog.

Det visar förundersökningen som presenterades i dag när rättegången mot den mordmisstänkta 35-åriga mamman inleddes i Uleåborg i Finland, skriver tidningen Ilta-Sanomat.

Under måndagseftermiddagen hördes kvinnan av rätten om händelserna kring den första förlossningen. Dold under en svart poncho fördes hon in i rättssalen. Hårt pressad och med en röst som brast berättade kvinnans om sitt liv som varit besvärligt på grund av dålig ekonomi, skulder, utmätningar och vräkningar.

Tog inte kontakt med sjukvården

Hon hade träffat en man som hjälpt henne med ekonomin men försatt henne i skuld. När hon uppgav sig vara gravid blev hon hotad till livet av sin dåvarande partner och av honom varnad för att avslöja graviditeten. Därför tog hon inte kontakt med sjukvården, säger hon, enligt Iltasanomat.

Kvinnan födde senare barnet ensam i bostaden. Förlossningen var över på några timmar och barnet lämnades på badrumsgolvet.

Varför sökte du inte hjälp när barnet var fött?

– Jag gav upp när jag såg att det var livlöst. Jag fick panik och kunde inte göra något.

Den 35-åriga kvinnan säger att hon letade efter barnets puls men fann det förgäves.

Hur kändes det då?

– Kaotiskt! Jag var hysterisk, ledsen och rädd – min enda tanke var att jag inte får ringa någonstans. Och jag var rädd för min sons skull. Allt kändes kraftlöst och hjälplöst.

Enligt kvinnan hade barnet inga levnadstecken.

– Jag fick veta först under förundersökningen att flera av barnen jag födde levde. Jag kan fortfarande inte förstå det, uppger kvinnan.

Efter timmar av panik i bostaden ansåg hon att det var för sent att få hjälp. Kvinnan berättar att hon var dåligt mentalt förberedd inför förlossningen och dessutom rädd för misshandel. Därför gömde hon det nyfödda barnet i en hink efter 24 timmar ensam i bostaden.

Gömde hinken i förrådet

– Vid ett tillfälle gömde jag hinken i förrådet när min son var på väg hem till mig. En ren paniklösning, berättar kvinnan.

Hon säger sig inte ha någon rimlig förklaring till varför hon behöll kvarlevorna.

– Jag har flera gånger tänkt att det behöver begravas eller göra något åt saken – men bara inte kunnat, säger kvinnan.

Levde i dagar

Under dagens rättegång presenterades granskningen av kvarlevorna efter de fem döda barnen. Granskningen visar att emalj hade hunnit bildas på tandanlagen. Därmed drar rätten slutsatsen att barnen sannolikt levde i flera dagar efter födseln.

Enligt den nu mordmisstänkte 35-åriga mammans advokat Meeri Palosaari tillbakavisar kvinnan alla brottsanklagelser.

– Alla fem barnen ska enligt min klient ha varit dödfödda.

Palosaari säger att de nyfödda barnen varit slappa och livlösa och att den 35-åriga kvinnan inte kunnat hitta någon puls hos de nyfödda barnen.

Granskningen av efterlevorna som presenterades visade också att barnens födelsevikt varierat kraftigt, från 1350 till 2190 gram.

Kvinnan har inte medvetet hemlighållit att hon varit gravid en längre tid, anser hon, då hon själv fick besked om graviditeterna i ett sent skede. Enligt hennes advokat ska samtliga födslar varit snabba. Barnen, av båda könen, föddes mellan 2005 och 2013.

Slapp närvara

Den 35-åriga kvinnans ex-man och far till de tre yngsta spädbarnen skulle också höras av rätten i dag men slapp närvara i rättssalen. Ex-mannen upplystes dock om att på försvarets begäran har en sinnesundersökning av kvinnan begärts som kan ta månader innan den blir klar.

Ur förundersökningsprotokollet informerade rätten om att paret träffades 2010 och gifte sig i december samma år. 2011 ringde kvinnan till ex-mannens arbete och uppgav att hon fått missfall i bostaden men att ambulansen redan varit på plats. Kvinnan sökte inte upp läkare trots att mannen föreslog det.

Vid flytten till nya adressen 2014 uppgav ex-mannen i förhör i somras att han hade känt dålig lukt från flyttlasset samt upptäckt ett fuktigt paket. Kvinnan sa att hon skulle ta hand om problemet.

Födde i sin bostad

Under måndagen presenterades också åklagarsidans bevis mot den 35-åriga kvinnan.

Hon ska, enligt åklagaren, ha blivit gravid upprepade gånger med olika män sedan 2004, varav de tre senaste med sin make. Det andra barnets fader är ännu okänd.

Samtliga fem barn har kvinnan fött ensam i sin bostad. Efter förlossningarna har kvinnan lämnat de nyfödda utan vård i flera dagar tills de dött. Därefter har hon förpackat dem och förvarat dem i frysen.

Kvinnan ska ha återgått till sina vardagssysslor efter förlossningarna utan att nämna händelserna för någon.  Vidare ska den 35-åriga kvinnan ha dolt flera av sina graviditeter med bl a löst sittande kläder. Om den senaste graviditeten, som hon enligt åklagaren inte hemlighållit, har hon till sin make, vänner och arbetskamrater uppgett att hon plötsligt fått missfall.

Den nu mordmisstänkta kvinnan ska ha bytt bostad minst två gånger efter den första förlossningen och tagit med sig kvarlevorna i flyttlasset i en frys.

Enligt åklagaren är det klarlagt att kvinnans handlande lett till de fem barnens död. Det som kan ifrågasättas är om hon gjort det avsiktligt.

Lukt från källaren

Kvinnan greps i juni i Uleåborg. Hon och hennes familj var nyinflyttad hyreshuset. Kort efter inflyttning började grannarna klaga över dålig lukt i trapphuset. I kvinnans källarförråd hittades senare de fem kvarlevorna.

Sedan den 35-åriga mamman greps i juni har hon suttit fängslad i väntan på rättegång.

ANNONS

Följ ämnen i artikeln