Eric Torells mamma: ”Det har gått fel högre upp”

Fyra poliser misstänkta för brott efter döddskjutningen

Av: Adam Westin

Publicerad:
Uppdaterad:

Ett steg i rätt riktning.

Så säger Eric Torells mamma om att fyra poliser delgivits brottsmisstanke efter dödsskjutningen i somras.

– Självklart blev det ett ljus som tändes, säger Katarina Söderberg.

Aftonbladet når Eric Torells mamma Katarina Söderberg när hon just talat med sin advokat. Enligt SVT Nyheters uppgifter har fyra poliser delgivits misstanke om brott efter dödsskjutningen i augusti förra året.

– Vi vågar inte hoppas för mycket innan det är klart att det väcks åtal, men vi förstår att det är ett steg i rätt riktning. Självklart blev det ett ljus som tändes, för om det blir åtal betyder det att vi äntligen får veta vad som hände den där ödesdigra morgonen, säger Katarina Söderberg.

1 av 17 | Foto: Privat
20-åriga Eric Torell sköts ihjäl av polis.

Befäl ska ha delgivits misstanke

Särskilt intresserad är Katarina Söderberg av SVT:s uppgifter att ett befäl ska ha delgivits brottsmisstanke. Det var tre poliser på plats när 20-årige Eric Torell sköts ihjäl, och fyra poliser ska ha delgivits misstanke om brott. Det är ännu okänt vilket brott det kan handla om.

Enligt Aftonbladets uppgifter sökte poliserna en farlig man som redan satt häktad, när de mötte Eric Torell med Downs syndrom.

– Det tycker jag är mest intressant av allt. Jag har hela tiden sagt att det här går högre upp än de enskilda poliserna på gatan. Vem satte ihop truppen och varför fick de inte veta att den här karln satt häktad? Det har ju gått fel högre upp någonstans, säger Katarina Söderberg.

”Ska aldrig hända igen”

Katarina Söderberg hoppas fortfarande att åtal ska väckas för att förundersökningen ska bli offentlig, men önskar också att ansvarsfrågan prövas.

– Vår främsta önskan är att vi får veta vad som hände min son och Elsas lillebror. Och att det aldrig kan hända igen, säger Katarina Söderberg.

Advokat Tomas Nilsson har inte talats vid med chefsåklagare Martin Tidén under tisdagen.

– Jag vet att han har sökt mig idag, men jag har inte varit på kontoret. Så jag har inte talat med honom personligen, jag har bara sett uppgifterna i media, säger Tomas Nilsson.

Advokaten: Tyder på åtal

Om uppgifterna stämmer ser Tomas Nilsson delgivningen som en tydlig indikation på att åtal kommer väckas.

– Det som har inträffat idag är att åklagaren tydligen har beslutat att delge utredningen, alltså förundersökningen. Vilket ger de här personerna, de var tydligen fyra, möjlighet att begära komplettering, säger advokat Tomas Nilsson, och fortsätter:

– Åklagaren har i för sig inte fattat något beslut i åtalsfrågan. Men hade han kommit till slutsatsen att han inte åtala, då hade han inte delgivit utredningen, säger Tomas Nilsson.

Publicerad:

LÄS VIDARE