Löfven om missen: ”Inte acceptabelt”

Uppdaterad 2018-08-31 | Publicerad 2013-10-27

SEOUL. Stefan Löfvens närmaste man Mikael Damberg (S) och hans partikamrat Carina Hägg kom för sent – och orsakade oppositionens förlust i skattefrågan förra veckan.

För första gången sedan den pinsamma röstmissen tar nu partiledaren bladet från munnen.

– Vi har pratat om det här, de vet mycket väl att det här är inte acceptabelt, säger S-ledaren.

Under resan i Sydkorea svarade Stefan Löfven på frågor om hur han ser på sina partikamraters schabbel i riksdagsomröstningen om brytpunkten för statlig skatt i torsdags.

En av de tre som missade var hans närmaste man, gruppledaren Mikael Damberg, som dessutom är den som tar partiledarens plats i debatterna i riksdagen. De andra var mångåriga riksdagsledamoten Carina Hägg och V-ledaren Jonas Sjöstedt.

Missade signalen

Damberg och Hägg var på ett seminarium i riksdagshuset men missade signalen om omröstning.

Den klocka som ljuder inför voteringarna fungerar inte där de befann sig, men det gör den röda lampan som indikerar omröstning. Sjöstedt trodde att han var "utkvittad" enligt det frivilliga system som partierna ingått för att behålla maktbalansen i riksdagen även när ledamöter är frånvarande. Men så var inte fallet på grund av en intern miss.

I sociala medier startade fadäsen genast en debatt om S skulle kunna hålla ordning och leda en regering. "Det finns något som heter regeringsduglighet och numera också något vi kan kalla oppositionsoduglighet." skrev till exempel Marcus Svensson, politisk chefredaktör på Smålandsposten.

Stefan Löfven fångades på bild när det stod klart vad som skett. Han visade då upp en mycket bister uppsyn.

”Inte acceptabelt”

Sedan dess har han inte sagt någonting – förrän nu.

Har du tagit Damberg och Hägg i örat för missen?

– Vi har pratat om det här, de vet mycket väl att det här är inte acceptabelt. Det har vi pratat genom.

Förklaringen om att ljud- och ljussystemet som förvarnar inte fungerade ger han inte mycket för:

– Det var ingen ursäkt, det är inte det. De vet när omröstningen ska äga rum och då ska man vara på plats.

Hur ska du säkerställa så att något liknande inte händer igen?

– Vi har pratat om att när det är omröstning ska man vara på plats. Mänskliga faktorn kan hända ibland, men ska inte hända. Nu har det hänt och nu tror jag alla tänker sig för när det är omröstning nästa gång.

Röstmissen gjorde att regeringen oväntat vann omröstningen med minsta möjliga marginal, 154 mot 153. Mikael Damberg har  till TT tidigare sagt så här om det inträffade:

– Jag missade voteringen, det ska inte ske.