Dom i HQ-härvan: Mats Qviberg frias

Av: Gustaf Tronarp

Publicerad:
Uppdaterad:

Miljarder försvann när HQ Bank kraschade.

Men den förra ledningen, med Mats Qviberg i spetsen, slipper betala skadestånd. Det slår Stockholms tingsrätt fast i en dom.

”Glädjande att tingsrätten gick på vår linje”, twittrar Qviberg.

Han och de andra ex-direktörerna får nu över en kvarts miljard i ersättning för sina rättegångskostnader.

Finansmannen Mats Qviberg.
Foto: Lars Pehrson/SvD/TT
Finansmannen Mats Qviberg.

Det har kallats för den största bankkraschen någonsin i Sverige. 2010 blev det känt att HQ Bank under lång tid hade dragits med enorma förluster i optionshandeln. Banken gjorde sig då av med sin tradingverksamhet. Det ledde till att aktiekursen kollapsade. Finansinspektionen drog även in bankens tillstånd.

Aktieägarna i HQ AB stämde bankens tidigare ledning – och krävde flera miljarder i skadestånd. De åkte dock på en rejäl nit när Stockholm tingsrätt avkunnade sin dom på torsdagsförmiddagen.

Får kvarts miljard i ersättning

HQ AB förlorade målet, och rätten avvisar skadeståndskravet. Aktieägarna ska i stället betala ersättning för rättegångskostnaderna som de förra direktörerna haft. Det handlar om totalt omkring 260 miljoner kronor.

Finansmannen Mats Qviberg, tidigare vd för HQ Bank, välkomnar beskedet.

”Sådär, då hoppas vi att det här är över nu. Glädjande att tingsrätten gick på vår linje även om det - i likhet med brottmålet - var väntat. Har en stark önskan om att aldrig sätta min fot i en rättssal igen. Nu är det fullt fokus på Öresund och nya spännande affärer!”, twittrar han.

Fanns brister i banken

Tingsrätten slår i domen fast att det fanns allvarliga brister i HQ Banks verksamhet.

”Bristerna har främst avsett bankens värdering av optioner. Riskerna i verksamheten har inte hanterats på ett fullgott sätt. Banken har vidare tillämpat en värderingsmodell som inte var förenlig med gällande regelverk samt haft en bristfällig resultatuppföljning”, skriver rätten i en kommentar.

Kopplingen mellan den dåvarande ledningens misstag och de enorma förlusterna är dock inte tillräckligt stark, anser tingsrätten. Därför avslås skadeståndskravet.

”Tillräckligt samband mellan konstaterad oaktsamhet och skadan föreligger inte och skadeståndsmålet har därför ogillats”.

Det är i nuläget oklart om domen kommer att överklagas.

Publicerad:

LÄS VIDARE