Barn använder app för att få uppmärksamhet

Publicerad 2016-02-12

Uppmärksamhet och snabb kontakt med omvärlden är det som lockar med appen Periscope. Det förklarar 13-åriga flickor på Furutorpskolan i Vinslöv för Aftonbladet.

– Om man är uttråkade eller känner sig ensam kan man gå in och se vad andra gör. Det är roligt, säger Louise Olsson, 13 år.

Appen Periscope är ett vanligt socialt verktyg bland en del barn och ungdomar på Furutorpskolan i Vinslöv. Appen används som förströelse. Med ett enkel inloggning får barnet upp en karta där hen kan se vilka andra som sänder live i närheten.

– Vi brukar använda den på helger. Jag och några kompisar kan sitta hos mig och berättar vad vi gör. Och så tittar folk och skriver kommentarer, säger Erika Andersson, 13 år.

Vem som helst kan titta

För det mesta kommunicerar barnen med kompisar – men vem som helst kan öppna livesändningen och kommentera. Då är det vanligt med kommentarer kring utseende.

– Någon kan skriva att du är snygg eller så skriver de något olämpligt. Om jag får en kommentar med något olämpligt så blockerar jag den användaren, säger Louise Olsson, 13 år.

Hennes föräldrar har gett henne tillåtelse att använda appen på två villkor – hon ska inte gå med på att göra något som en tittare begär och inte heller berätta vart hon befinner sig.

Vill att tjejer ska klä av sig

När flickorna får kommentarer från okända handlar det ofta om utseende. Vissa går också så långt att de vill att tjejen ska klä av sig inför kameran. Det är inget som de fyra tjejerna som Aftonbladet pratat med skulle gå med på.

– Alla som kommer med olämpliga kommentarer av något slag blockerar man, säger Louise Olsson.

”Vill ha uppmärksamhet”

Idag tittar de fyra tjejerna på en livesändning från en jämnårig kille. Han filmar sig själv liggande i sin säng. Killen säger något om sitt utseende och får kommentarer tillbaka från tittare om att han är snygg.

– Jag tror att han vill ha uppmärksamhet. Det är nog därför han pratar om hur han ser ut, säger Ellen Nordkvist, 13 år.

Hon har inte själv appen på sin mobil men tittar ibland med kompisar.

– Jag tycker inte den är så bra för oss som inte är så gamla. För folk kan se vart du är och sedan söka upp dig, säger hennes kompis Johanna Gunnarsson.

Diskuterar appen i skolan

Det har hänt att elever på Furutorpskolan använt Periscope i sin undervisning. Dels för att diskutera riskerna med appen men också för att lära sig vilka möjligheter det finns att följa skeenden live i andra delar av världen.

Trots det har det förekommit tillfällen där elever smygfilmat under lektionstid.

– Det har hänt att folk har missbrukar den. Att de skriver i appen att om de får 50 tittare så lovar de att gå fram och göra något med läraren. Slå den i huvudet eller kasta något i huvudet på den, säger Johanna Gunnarsson, 13 år.

Följ ämnen i artikeln