Var favorittippad – nu hoppar han av presidentvalet

Av: Sebastian Hagberg, TT

Publicerad:
Uppdaterad:
Chris Christie.
Foto: REUTERS
Chris Christie.

Efter Donald Trumps solklara seger i det republikanska primärvalet i New Hampshire väntar en stenhård kamp om utmanarpositionen.

Samtidigt lämnar ytterligare två republikaner startfältet.

En av dem är Chris Christie – som för några år sedan sågs som en av favoriterna.

Etablissemangskandidaterna tvingas nu bekämpa varandra inför drabbningarna i Nevada och South Carolina.

Donald Trump samlade hela 35 procent av rösterna och placerade sig därmed långt före de andra republikanska presidentaspiranterna.

Den moderata Ohioguvernören John Kasich knep oväntat andraplatsen med 16 procent, och lämnade de tidigare mittenfavoriterna Marco Rubio och Jeb Bush att trängas tillsammans med högerrepublikanen Ted Cruz strax ovanför tioprocentstrecket.

Två kandidater hoppar av

Senare under dagen rapporterade Fox News att New Jersey-guvernören Chris Christie, som slutade på en sjätteplats, kommer att ge upp sina försök att bli presidentkandidat. Också den enda kvinnan i det republikanska startfältet, den förra vd:n för Hewlett-Packard Carly Fiorina, ställer in sin kampanj, vilket hon meddelade på sin Facebooksida.

Enligt CNN sågs Christie som en av favoriterna till nomineringen så sent som för några år sedan efter att ha vunnit två raka val i New Jersey, som ses som ett Demokrat-fäste.

Men hans kampanj har aldrig riktigt fått fart och efter den svaga insatsen i New Hampshire blir det svårt för Christie att få in nya kampanjdonationer.

Sänkte Rubio i New Hampshire

Christe gjorde kanske sitt starkaste avtryck i lördagens debatt, där han gick hårt åt Marco Rubio.

Rubio erkände i går att hans oförmåga att hantera Christies tuffa frågor bidrog till hans svaga resultat i New Hampshire.

– Jag är besviken på mig själv. Jag gjorde inte bra ifrån mig på debatten i lördags men jag lovar att det aldrig kommer att hända igen.

Publicerad: