Över 70 döda i jordskalvet

Publicerad 2016-04-17

Tsunamivarning utfärdad

Minst 77 människor har dött och 588 skadats i ett kraftigt jordskalv med magnituden 7,8, uppger vicepresidenten i Ecuador.

Dödssifran kan komma att stiga under de närmaste timmarna, rapporterar Reuters.

Skadorna nära epicentrum uppges vara "betydande", liksom i den stora handelsstaden Guayaquil, säger regeringen.

Ett kraftigt jordskalv med magnituden 7,8 drabbade Ecuador under lördagen. Skalvet skakade huvudstaden Quito ordentligt, delar av staden blev strömlös och människor flydde i panik ut på gatorna i rädsla för potentiella efterskalv.

– Jag var i mitt hus och tittade på en film när allt började skaka. Jag sprang ut på gatan och nu vet jag inte vad som kommer att hända, säger Lorena Cazares, boende i Quito.

Tsunamivarning utfärdad

Nu har Ecuador utfärdat undantagstillstånd i sex provinser.

Det är ännu oklart om jordskalvet orsakat omfattande skador, uppger landets myndigheter. Strax efter skalvet utfärdades en tsunamivarning.

"Baserat på preliminära jordbävningsparametrar är farliga tsunamivågor möjliga i kustområden som ligger inom 300 kilometer från jordbävningens epicentrum", säger Pacific Tsunami Warning Center i ett uttalande.

Epicentrum i havet

Jordbävningens epicentrum låg på tio kilometers djup ute i havet, omkring 173 kilometer från Quito och bara 28 kilometer från kuststaden Muisne, enligt den amerikanska geologiska myndigheten USGS.

Skalvet skakade även norra Peru som även de har utfärdat en tsunamivarning.

De senaste dagarna har Japan drabbats av flera jordskalv som har krävt över 40 människoliv.

Följ ämnen i artikeln