Ännu en räd mot Mossack Fonseca

Publicerad 2016-04-13

SPÅREN LEDER TILL PANAMA Hundratals förmögna svenskar finns enligt vad Aftonbladet erfar i de dokument om skatteflykt som läckts från advokatbyrån Mossack Fonseca i Panama. Juristerna på byrån misstänks ha hjälpt miljonärer över hela världen att gömma pengar via brevlådeföretag i skatteparadis.

Under tisdagen genomförde polisen en razzia mot den Panama-baserade advokatfirman Mossack Fonsecas huvudkontor i Panama City.

Det är en av flera räder mot företagets på kort tid.

”Utan incidenter eller störningar” ska myndigheterna i Panama på tisdagen ha gått in hos advokatbyrån, som sedan de läckta ”Panamadokumenten”  befunnit sig i centrum av en jätteskandal som belyst den skuggiga värld som omgärdar brevlådeföretag i skatteparadis.

Landets åklagarmyndighet har tidigare sagt i ett uttalande att de kommer att göra tillslag mot advokatbyråns huvudkontor i huvudstaden Panama City och dess filialer, skriver TT.

Under måndagen slog myndigheterna i Peru också till mot advokatfirman Mossack Fonsecas lokala kontor i Lima. Ett stort antal dokument togs då i beslag som bevis i utredningen om eventuell skatteflykt och bedrägeri, enligt landets skattemyndighet. Ett 20-tal av myndighetens tjänstemän sökte igenom lokalerna. De utreder om företag som advokatfirman har hjälpt etablera sig i skatteparadis har använts för att begå brott i Peru.

9 april genomförde myndigheter i El Salvador en räd mot Mossack Fonsecas lokalkontor i landet.

Mossack Fonsecas chef Ramon Fonseca har tidigare avfärdat att företaget ska ha gjort något fel, och anser sig utsatt för en "internationell kampanj mot personlig integritet". Han hävdar att de allra flesta av de 240 000 bolag som advokatbyrån startat är legitima, men att den inte är ansvarig för vilken verksamhet som bedrivs i dem.

Totalt har 11,5 miljoner dokument läckt från den Panamabaserade advokatbyråns databas, vilket beskrivits som historiens största läcka.

ANNONS