Skandalkirurgen misstänks för brott

Av: Linnea Järkstig

Publicerad:
Uppdaterad:

Skandalkirurgen Paolo Macchiarini misstänks för brott mot patienter.

Han är delgiven misstanke för grovt vållande till annans död och grovt vållande till kroppsskada.

– Brottsmisstankarna gäller i samband med operationer, säger kammaråklagare Anders Tordai.

Den omstridde kirurgen Paolo Macchiarini misstänks för två fall av grovt vållande till annans död och två fall av grovt vållande till kroppsskada.

Misstankarna om brotten gäller operationer som utfördes under åren 2011 till 2013.

Macchiarini förhördes under två dagar i förra veckan och det var i samband med dessa förhör som han delgavs misstanke om brott.

– Vi tycker att vi har tillräckligt stark misstanke för att delge honom, säger kammaråklagare Anders Tordai, till Aftonbladet, men vill inte berätta mer.

Kostade människor livet

Enligt Anders Tordai pågår brottsutredningen för fullt. Utredarna har vänt sig till utlandet för att få tag på vissa dokument och dessutom har de vänt sig till det rättsliga rådet med frågor, säger han.

– För närvarande pågår ett stort antal utredningsåtgärder. Dessa består bland annat av att inhämta relevant material och genomföra förhör, säger kammaråklagare Jennie Nordin.

Fler kan delges misstanke

Till TT säger Jennie Nordin att misstankarna gäller brott i samband med operationer varav tre gäller operationer av syntetiska luftstrupar medan den fjärde gäller en helt annan operation som utfördes på Huddinge sjukhus. Hon utesluter inte heller att fler personer kan komma att delges misstanke om brott

Paolo Macchiarini rekryterades till Karolinska Institutet 2010 som gästprofessor. Sedan dess har han utfört flera operationer på svårt sjuka patienter där han opererat in konstgjorda luftstrupar, något som kostat flera människor livet.

I mars i år fick han sparken och fick sluta på Karolinska Institutet med omedelbar verkan.

Publicerad:

LÄS VIDARE