Carolina: ”Jag vill hedra deras mamma, jag förstår hennes smärta”

Uppdaterad 2023-10-16 | Publicerad 2016-12-03

Carolina Sinisalo knäböjer och tänder ett ljus.

Sedan ställer hon sig en bit ifrån och tittar på den lilla högen med blommor.

Hon vet vad de mördade brödernas mamma går igenom.

– Min 15-åring sköts ihjäl i januari och hans bror sitter i rullstol, säger hon.

Carolina Sinisalo var på en bröllopsresa i USA när telefonen ringde den 19 januari i år och en kusin sa att hennes 15-årige Robin är skjuten i Akalla. Sedan klarade han inte av att berätta mer. Det var en annan person som fick ta över och meddela att Robin är död. Han blev ihjälskjuten när han försökte skydda sin fem år äldre bror som idag sitter i rullstol.

Denna kalla lördagskväll är det en annan mor som försöker förstå att två av hennes barn inte finns. Att de blev ihjälskjutna på ett café. Ett nyöppnat och populärt ställe dit folk går för att äta marockanska godsaker. Men nu är det en brottsplats och stängt och på dörren har ägarna satt upp en lapp där de skriver att de tänker på de döda och deras familjer. 

"Jag förstår hennes smärta"

Carolina Sinisalo åkte dit att visa respekt för de döda brödernas mamma.

– Jag vill hedra henne. Jag förstår hennes smärta, säger hon.

Som så många andra vi träffar idag är hon förfärad över det besinningslösa våldet som krävt många unga mäns liv. Offren och gärningsmän, i de fall de är kända, är oftast under 30.

Varför våldet blossat upp under det gångna året är frågan som poliser, politiker och de boende i de drabbade områdena försöker hitta ett svar på.

– Det är inte så att de bara bestämt sig i år för att skjuta på varandra. Det har grott i åratal. Frustration, utanförskapet, det har kokat under ytan länge, tror Carolina Sinisalo.

Visa ungdomarna att vi bryr oss

En annan och kanske ännu viktigare fråga är den om vad som krävs för att få stopp på det. Carolina Sinisalo går ut och ”skriker” i media, som hon själv säger. Hon vill inte sörja i ensamhet. Hon hoppas att den tragedi som drabbade hennes familj ska fungera som en väckarklocka. Hela samhället, inte bara de som bor i Husby, Akalla, Rinkeby, måste engagera sig, anser hon.

– Vi måste trolla fram mer resurser och visa de här ungdomarna att vi bryr oss om dem. Det räcker inte att bara läsa om det i tidningen och sen gå vidare, säger hon.