Kristersson: ”S ska inte få ha vetorätt”

Uppdaterad 2018-01-15 | Publicerad 2018-01-14

SÄLEN. M-ledaren Ulf Kristersson höjer tonläget i Natodebatten.

Han anklagar Socialdemokraterna för att kväva debatten om ett eventuellt medlemskap.

– Man kan inte låta en ganska stor minoritet ha evig vetorätt, säger han.

Ulf Kristersson

De senaste åren har det svenska samarbetet med Nato fördjupats, bland annat genom värdlandsavtalet 2014. Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg har sagt att det inte finns något land som har ett tätare samarbete än Sverige med försvarsalliansen.

Det har också hänt saker som påverkat den svenska debatten. Både Kristdemokraterna och Centerpartiet har bytt fot och de förordar nu ett medlemskap. Det innebär att hela Alliansen vill gå med.

Men något medlemskap är fortfarande inte aktuellt.

Kristersson kritisk

Både statsminister Stefan Löfven (S) och flera av hans ministrar har under Folk och försvars rikskonferens i Sälen återigen slagit fast att ett svenskt medlemskap i Nato inte är aktuellt och att Sveriges säkerhetspolitik ska utgå från alliansfriheten som man menar bidrar till stabilitet.

– Den tjänar oss väl. Det är en god grund för samverkan med andra, som gör att vi kan nå gemensamma mål, sa Löfven i sitt tal i dag.

Moderaternas partiledare Ulf Kristersson, som i dag talade på Folk och försvar, höjer nu dock tonläget i frågan. Han slog fast att Alliansen, om man vinner valet i höst, kommer att fortsätta att fördjupa samarbetet med Nato med ett medlemskap som slutgiltigt mål.

– Det måste gå till på ett seriöst sätt där vi ägnar oss åt att vara tydliga med vad vi vill och bedriver ett sakligt upplysningsarbete och tar en seriös debatt. En sådan debatt äger i dag inte rum därför att regeringen låtsas att frågan inte är aktuell, säger Kristersson.

”Kan inte ha vetorätt”

M-ledaren vill på sikt se en utredning som ser över för och nackdelarna med ett medlemskap.

– Det måste diskuteras på ett ärligt och öppet sätt. Jag är rädd att vi nu behandlar frågan som vi gjorde med EG på 1990-talet innan vi gick med. Det är ett oseriöst sätt att fatta stora beslut.

Han tror också att Socialdemokraterna på sikt kommer att byta fot i frågan. Men han utesluter inte att en Alliansregering kan gå vidare med en medlemansökan även om så inte blir fallet.

– Det här är en svår avvägning. Jag tycker inte vi ska försöka trumfa igenom ett Natomedlemskap den dag vi tror att det finns en majoritet. Det är ett stort beslut och bred politisk samsyn är att föredra. Men det betyder också att man inte kan låta en ganska stor minoritet, i praktiken ett parti, ha evig vetorätt. De ska veta båda sakerna.