Utsvulten isbjörn letar mat – väcker sovande valross

Uppdaterad 2018-02-11 | Publicerad 2018-02-10

Isbjörnsmamman petar på en sovande valross i jakt på mat.

Experten tror att den utsvultna isbjörnen som fångats på film var för svag för att producera mjölk till sin unge, skriver National Geographic.

– Min gissning är att ungen troligtvis dog om mamman inte lyckades hitta mat till den, säger polarforskaren Jon Aars.

I jämförelse med den enorma valrossen ser den tunna isbjörnshonan ännu mindre ut. Bilder från Svalbard inspelade i juli 2015 visar hur mamman desperat söker mat till den lilla ungen som tultar efter.

Björnen petar med tassen på en sovande valross. Plötsligt vaknar det stora djuret till liv och isbjörnen backar med ett ryck.

– Det är troligt att björnen kontrollerade om valrossen var tillräckligt svag för att bli en potentiell måltid, säger Jon Aars, forskare vid norska polarinstitutet till National Geographic.

”Dog troligtvis”

Efter att ha sett filmen drar Aars slutsatsen att honan är för svag för att producera mjölk till sin unge.

– Min gissning är att ungen troligtvis dog om mamman inte lyckades hitta mat till den, säger han till tidningen.

Videon spelades in av Travis Wilkinson under en seglingstur mitt i natten.

Honan i filmen bär ett halsband, som forskaren Jon Aars satt dit. Han och hans team har tidigare studerat hur isbjörnarna klarat sig i Barents hav i Arktis, där Svalbard ingår. Man kunde konstatera att djuren har förlorat stora områden havsis, och att detta skett delvis som en konsekvens av global uppvärmning, skriver National Geographic.

Däremot finns inga bevis för hur detta kommer att påverka antalet isbjörnar i området.

Svältande isbjörn uppmärksammades

Isbjörnars huvudsakliga föda är annars sälar, något som de har allt svårare att hitta enligt forskare. I december uppmärksammades en film på en utmärglad isbjörn som vandrade över barmark på jakt efter mat.

Paul Nicklen filmade den svältande isbjörnen i somras under en expedition på den arktiska Baffinön i nordöstra Kanada.

– Hela mitt team kämpade mot tårarna när vi dokumenterade den här döende isbjörnen, skrev Paul Nicklen i sitt Instagraminlägg i december.