Högerextrema vinner på ny tysk regering

Angela Merkel har till sist lyckats sy ihop en ny tysk regering.

Socialdemokraterna framstår som den stora vinnaren.

Men det finns ett helt annat parti utanför regeringen som har anledning att jubla.

En ny regering är i bästa fall på plats runt påsk. Då är det mer än ett halvår sedan valet hölls i september förra året. En helt unik situation i tysk politik.

71 procent av tyska folket har ingen förståelse för att det tagit så lång tid att komma överens. Då återstår fortfarande en stötesten. Socialdemokratiska SPD:s medlemmar ska först säga ja till koalitionen i en medlemsomröstning som inte är klar på flera veckor.

De extremt segdragna förhandlingarna beror på att Merkels första tänkta koalition gick upp i rök när det liberala FDP bestämde sig för att de hade mer att tjäna på att gå i opposition än att sitta i regeringen. Förra gången de regerade med Merkel åkte de ur den tyska riksdagen.

Släpas till bordet

Enda alternativet som då återstod för förbundskanslern var en ny så kallad Stor koalition med socialdemokraterna. Men förbundskanslern tvingades mer eller mindre släpa SPD fram till förhandlingsbordet. De ansåg sig också vara förlorare på att regera med Merkel och sade länge blankt nej.

SPD hade med andra ord en gyllene förhandlingsposition som de verkar ha utnyttjat maximalt om man får tro de första uppgifterna om ministerfördelningen. Partiet får inte bara utrikesministerposten som går till den avgående partiledaren Martin Schulz. Dessutom besätter SPD den tunga finansministerposten med Hamburgs borgmästare Olaf Scholz. Därmed får man i praktiken ett veto över hela regeringsarbetet.

Försvagad Merkel

Att vara tysk finansminister är dessutom i det närmaste att vara EU:s finansminister. Den som kontrollerar posten kan inte bara styra Tyskland utan i viss mån även övriga Europa.

– Ska vi ta risken att regera med Merkel en gång till ska vi åtminstone ha bra betalt, verkar SPD ha resonerat.

Angela Merkels ställning är kraftig försvagad av de utdragna koalitionsförhandlingarna och de många eftergifter hon tvingats göra. Men att behöva utlysa nyval hade mycket väl kunnat innebära ett slut på epoken Merkel. Nu får hon chansen att avsluta på ett värdigt sätt med en sista mandatperiod.

Vid sidan av sossarna är högerextrema Alternativ för Tyskland, Afd den stora vinnaren.

Går hett till

I och med att sossarna går i regeringsställning blir Afd det största oppositionspartiet. Det ger en rad fördelar i förbundsdagen med bland annat extra talartid.

Räkna med att det kommer att gå ovanligt hett till i den tyska riksdagen de närmsta åren. Under lång tid har det saknats en verklig opposition eftersom alla beslut redan varit fattade när det varit dags för omröstning.

Det struntar Afd i. Partiet ser det här som en chans att få en rejäl plattform varifrån de inför hela tyska folket kan utmåla sig som det enda verkliga alternativet till de partier som suttit på makten de senaste dryga fyra åren och de över tre som återstår till nästa val.

Partiet gick i september från under fem procent vid förra valet till nästan 13 procent. Tyskland som tidigare aldrig haft en ett högerextremt missnöjesparti i riksdagen får nu ett med stora möjligheterna att växa. De kommer att få stor exponering i media och försöka framstå som det främsta alternativet till de etablerade partierna som delat upp makten mellan sig under så många år.

”Vansinne”

Afd:s framgångar grundlades av Merkels generösa flyktingpolitik som innebar att Tyskland tog emot över en miljon asylsökande under den stora migrationskrisen 2015. I efterhand tyckte många tyskar att Merkel drog i bromsen för sent.

Under valrörelsen träffade jag många missnöjda väljare som tidigare röstat på Merkel eller socialdemokraterna men som nu lade sin röst på Afd.

Deras oppositionspolitik lär rikta in sig hårt på att kräva restriktioner för flyktingmottagande, anhöriginvandring och andra migrationsfrågor. Partiledaren Alice Weidel har redan kallat det "vansinnigt" är koalitionsuppgörelsen inte innehåller något övre tak för hur många flyktingar Tyskland ska ta emot.

Kräftgång

Brott och straff är en annan av deras paradgrenar som garanterat får stort fokus med Afd som största oppositionsparti.

Även om Afd inte kommer att få någon vågmästarroll har de ett gyllene tillfälle att locka nya väljare och låta SPD och Merkels kristdemokrater fortsätta sin kräftgång.

Det är osannolikt att Merkel ställer upp i valet 2021 och därmed finns det i nuläget ingen självklar kanslerkandidat.

Därmed ligger fältet öppet för bland andra en karismatisk ledare för Afd.