800 poliser bevakar oroligt Jerusalem

Uppdaterad 2018-05-14 | Publicerad 2015-09-18

Män under 40 år stoppade från fredagsbönen

Stämningen är fortsatt spänd runt de heliga platserna i Jerusalem.

Hundratals poliser bevakar området.

Hamas kallar fredagen ”en dag av raseri”.

Följ ämnen
Israel

Flera dagars oroligheter i Jerusalem hotar att kulminera. Israel har kallat in 800 poliser för att bevaka området israelerna kallar Tempelberget.

Män under 40 år nekades tidigare under dagen tillträde till al Aqsa-moskén under fredagsbönen. Många av dem valde istället att be under bar himmel.

Bosättare i moskén

Oroligheterna inleddes under det judiska nyårsfirandet tidigare i veckan. Då ryktades att judiska bosättare var på väg in i al Aqsa-moskén. Ryktet följdes av stenkastning på flera håll i östra Jerusalem. Under natten till fredagen sattes en buss i brand.

Tempelberget är heligt för såväl judar som för kristna och muslimer. Judar och kristna får, enligt ett avtal från 1967, besöka Tempelberget. Endast muslimer får be på området som namnet till trots är mer av en sänka i Jerusalems gamla stad.

Judiska besök på Tempelberget är en återkommande källa till provokation. Den andra intifadan år 2000 inleddes med att Ariel Sharon trots protester besökte platsen.

”Raseriets dag”

Oroligheterna i Jerusalem har fått Hamas att utropa fredagen till en ”dag av raseri". Israelernas omtalade försvarssystem ”Iron dome” bevakar åter gränsen mot Gaza.

Risken för fortsatta oroligheter är stor då både judar och muslimer firar högtider nästa vecka. FN:s säkerhetsråd uttryckte sent på torsdagskvällen oro över utvecklingen och manade till lugn.