7 bevis på att skolfoton är det bästa som finns

Uppdaterad 2015-09-22 | Publicerad 2015-09-21

I Luleå har man nu beslutat att stoppa skolfotograferingen från och med nästa år, rapporterar SVT Norrbotten. Här är några minnesvärda ögonblick som visar varför skolfotona är värda att behålla.

1. Moralpaniken

2006 stod killarna Felix Zyra och Jesper Andersson på knä på skolfotot. Det gillade inte fotografen, som klippte in nya ben på Felix och en helt ny underkropp på Jesper.
2. Snusket

De här killarnas tröjor passade sig inte riktigt i skolkatalogen. Kanske lite förståeligt, ändå.
3. Photoshopmissar

Sjätteklassaren Tilda Nörgaard fick ett extra öga på skolfotot. Hon fick 1 500 kronor som plåster på såren.

– Det är klart att jag blev glad för pengarna, men jag var också lite ledsen för det där med ögat i pannan, sa hon till Aftonbladet då.
4. Censuren

Tjejerna i en klass i Stockholmsområdet ville protestera mot tabun som finns kring mens. Tydligen var detta tabu starkt även bland fotografer och skolledning, så det blev inget av bilden.
5. Ombytta roller

samma tema så ville en klass nyligen att killarna skulle ha klänning och tjejerna skjorta och byxor. Det stoppades också av skolan.

6. Ställningstaganden

Vem minns inte eleverna som låg bakom den mycket hyllade protesten mot Sverigedemokraterna? Med ett nästan tomt skolfoto och skylten "Jimmie skickade hem resten" blev de omtalade i hela Sverige.
7. För att utan skolfoton skulle vi aldrig ha fått se den här bilden

(Länk till tweet)
Peter Jihde när han poserade för skolkatalogen.

Följ ämnen i artikeln