SD-toppens hårda attack på Kasselstrand och Hahne: "De ljuger"

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 2 | Foto: KRISTER HANSSON
Magnus Olsson (SD).

NYHETER

Gustav Kasselstrand och William Hahne anklagas för att ha tvingat till sig ett USB-minne för att skydda en partikamrat från uteslutning.

De förnekar båda anklagelserna, vilket får medlemsutskottets ordförande Magnus Olsson att rasa.

– De ljuger och har passerat anständighetens gräns, säger han.

SDU-topparna Gustav Kasselstrand och William Hahne är på väg att uteslutas ur Sverigedemokraterna. En av anklagelserna, bland många andra, som partiets medlemsutskott tittar på handlar om en incident sommaren 2014, i samband med Jimmie Åkessons sommartal. Hahne och Kasseltrand uppges ha tvingat till sig ett USB-minne för att skydda en partikamrat från uteslutning.

I går kväll dementerade Kasselstrand uppgifterna i SVT och sa att det inte finns någon sanning bakom. I dag bryter medlemsutskottets ordförande Magnus Olsson, som också är kommunalråd för SD i Malmö, tystnaden. Han har tidigare inte velat uttala sig i frågan.

Till Aftonbladet säger han att SDU-topparna ljuger.

– Det som upprörde mig var inslaget i Aktuellt, kopplat till incidenten med USB-minnet. Det fick mig att bli upprörd, då passerar vi anständighetens gräns som jag ser det.

Blev själv vittne till händelsen

Olsson berättar att han själv blev vittne till det som hände i Sölvesborg.

– Det fanns en film på en SD-politiker, jag vill inte säga vem men det var, men ingen på riksnivå. I berusat tillstånd gjorde han ett antal antisemitiska och rasistiska utspel på en nattklubb eller på en fest. Då var det en annan sverigedemokrat som blev upprörd över det och filmade det. Han tyckte inte att det var så man skulle uppföra sig som sverigedemokrat.

Filmen fanns på en telefon och laddades över på ett USB-minne.

– Därefter blev jag kontaktad av den här personen som sa att han han hade filmen och frågade om det kunde vara av intresse för medlemsutskottet. Då sa jag självklart ja, att det ville vi titta på. Därefter bestämde jag och den här personen att vi skulle träffas i samband med Jimmie Åkessons sommartal, säger Olsson.

Personen som hade filmen berättade enligt Olsson för Kasselstrand och Hahne att han tänkte lämna över den till medlemsutskottet.

– Vi bestämde att vi skulle träffas. Personen kommer fram till mig, vi hälsar på varandra, då kommer både William Hahne och Gustav Kasselstrand fram och tar tag i den här personen och tar honom åt sidan och går iväg med honom. Mitt framför ögonen på mig, säger Magnus Olsson.

Han blir därefter kontaktad av personen med filmen.

– Han säger att "de tog USB-minnet ifrån mig och raderade dess innehåll". Därefter fick han tillbaka minnet.

”Vi vill sköta detta internt”

Olsson själv säger att det tar emot för honom att berätta om medlemsutskottets arbete innan utredningen är klar.

– Vår ambition från har hela tiden varit att sköta detta internt, det är så processen brukar gå till. Det är ingenting vi för via media. Men jag har ju noterat att Kasselstrand och Hahne själva har valt att via sina Facebook-sidor lägga ut ärendet i dess helhet. När de dessutom står och ljuger i tv har man passerat anständighetens gräns. Då tycker jag det är viktigt inför våra väljare och sympatisörer att sanningen kommer fram. Jag tycker det är väldigt viktigt.

Hur påverkar det här utredningen mot dem i medlemsutskottet?

– Eftersom de inte visar någon förmåga till kompromiss eller ödmjukhet talar detta inte direkt till deras fördel.

Medlemsutskottet fattar beslut om cirka tio dagar.

– Vi bereder ärendet och rekommenderar ett förslag till beslut som sedan tas det slutgiltiga beslutet av partistyrelsen den 27 april.

Gustav Kasselstrand ger inte mycket för det som Magnus Olsson säger.

– Han har under dessa månader aldrig kontaktat mig om något USB-minne. Antingen har någon tutat i honom en spännande historia eller så ägnar han sig medvetet åt förtal, skriver han i ett sms till Aftonbladet.

På tidningen SD-Kurirens hemsida presenterar partiledningen fler graverande bevis mot William Hahne.

Tidigare har William Hahne flera gånger förnekat att han skulle ha skaffat sig tillgång till medlemsregistret för att kunna kalla personer till möte för att stödja hans kandidatur till posten som ordförande i Stockholmssektionen.

På hemsidan visas mejlväxling upp som enligt partiledningen bevisar att William Hahne haft tillgång till medlemsregistret, något som strider mot såväl personuppgiftslagen som partistadgarna.

Publicerad: