SDU-konflikten splittrar partiet

Publicerad 2015-04-26

Flera SD-toppar kritiska mot bevisningen: Anklagelserna är väldigt tunna

Konflikten mellan partiledningen och ungdomsförbundet splittrar Sverigedemokraternas partistyrelse.

Flera ledamöter är tveksamma till om bevisningen mot SDU-topparna Gustav Kasselstrand och William Hahne håller.

– Anklagelserna är väldigt, väldigt tunna. Jag tycker inte att de ska uteslutas, säger förre partiledaren Mikael Jansson.

På måndag ska SD:s partistyrelse besluta om SDU-topparna William Hahne och Gustav Kasselstrand får vara kvar i partiet.

Allting pekar mot att de kommer att kastas ut, någonting som även den vikarierande partiledaren Mattias Karlsson bekräftade i en SVT-intervju tidigare i veckan.

Karlsson har inte gått att nå för en kommentar.

Men flera av hans partikamrater i styrelsen underkänner bevisningen mot SDU-topparna.

Den tidigare partiledaren Mikael Jansson, numera förste suppleant i styrelsen, är dock ensam om att öppet gå ut med sin åsikt.

Det underlag som partiets medlemsutskott har presenterat räcker inte för en uteslutning, menar han.

Partiledningen utövar påtryckningar

– Vissa anklagelser saknar helt konkretiseringar och belägg, säger han.

Tvingas Kasselstrand och Hahne lämna SD, blir det inte längre samma parti, menar den förre ordföranden.

– Gustav är en dynamisk person och vi är goda vänner. Vi jobbade nära varandra under tiden han var aktiv i Göteborg. Det kan inte komma som en överraskning att jag stöttar honom.

Enligt Aftonbladets källor har partiledningen utövat påtryckningar mot ledamöterna att rösta för en uteslutning.

– Rent krasst handlar det om att tänka på sin egen framtid. De är på väg ut i vilket fall, även om jag röstar mot det, då kanske jag står näst på tur, som en ledamot i partistyrelsen uttrycker det.

Flera av varandra oberoende källor hävdar att uteslutningarna är ett sätt för Mattias Karlsson att straffa SDU för att de har försökt skaffa sig makt i moderpartiet genom att ta över distrikten.

Partiveteranen Mikael Jansson vågar inte sia om hur den här konflikten påverkar SD på sikt.

– Hur vi än beter oss går vi bra opinionsmässigt. Åkesson är nyckeln till våra politiska framgångar, men vi har misslyckats med organisationen. Vi måste vara starka även internt, säger Jansson.

"Man kan inte lita på någon länge"

Den politiska striden har även spridit sig till partiets kansli där tjänstemän har blivit avstängda för påstådd inblandning i konflikten.

– Många mår dåligt över det här, folk pratar tyst och de ser sig omkring innan de säger någonting ”känsligt”. Man inte kan lita på någon länge, säger en källa.

Enligt Mikael Jansson är många SD:are överrumplade över alla hårda ord som har slungats fram och tillbaka mellan partiledningen och SDU:arna.

– På något vis upplever många att partiet har nått en gräns. De här uteslutningarna är mer anmärkningsvärda än några tidigare. Det handlar i slutändan om intern demokrati och vilken väg partiet ska välja, säger han.

Innan SD kom i riksdagen var alla medlemmar idealister, enligt Jansson.

– Förr betalade vi pengar till partiet, nu sitter många av oss på höga löner. Pengar riskerar att korrumpera en. Man riskerar att glömma varför man gav sig in i politiken från första början, säger Mikael Jansson.