FI skrotar amorteringskrav

Av: Olof Svensson, Sebastian Hagberg

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 4

Finansinspektionen går inte vidare med förslaget att införa ett amorteringskrav.

Anledningen är bland annat att kammarrätten i Jönköping anser att det är olagligt.

– Det får inte finnas några tveksamheter om lagstödet. Vi får avvakta och avbryta arbetet tills vidare, säger Martin Noréus, vikarierande generaldirektör på FI.

Foto: THINKSTOCK

I fredags kunde Aftonbladet berätta att ett beslut i kammarrätten i Jönköping hotade Finansinspektionens planer på ett amorteringskrav för bostadslån.

Nu meddelar FI att man inte går vidare med förslaget, som var tänkt att införas 1 augusti, med anledning av domen.

"FI konstaterar att rättsläget är osäkert och att FI:s mandat behöver förtydligas.", skriver myndigheten i ett pressmeddelande på torsdagsmorgonen.

– Vi vidhåller vår uppfattning, vi tycker att ett amorteringskrav hade varit ett effektivt sätt att bryta ett samhällsproblem. Men vi har respekt för kammarrätten. Vi kan inte gå vidare så länge det rättsliga stödet är osäkert, säger Per Håkansson, chefsjurist på FI på en presskonferens.

Förstår att vissa är besvikna

Flera bedömare anser att amorteringskravet redan har lett till stigande priser på bostadsmarknaden - något som FI delvis håller med om.

– Det kan självklart ha bidragit till prisökning, men samtidigt är det svårt att veta exakt vad som driver priserna i olika lägen, säger Martin Noréus.

Han fortsätter:

– Det kan inte uteslutas att amorteringskravet har påverkat vissa hushåll att köpa eller sälja, jag förstår att det kan finnas hushåll som är besvikna.

Vad vill du säga till dem som kanske har köpt en lägenhet och behövt betala mer på grund av detta?

– Vi beklagar att vi inte kan genomföra amorteringskravet enligt plan. Vi hade velat göra det. Samtidigt måste man ha respekt för den här processen.

Kan inte spekulera

Hur lämpligt var det att så tydligt gå ut med det här förslaget innan ni samlat in alla yttranden?

– Processen ser ut så. Man måste gå ut med ett förslag och sedan få yttranden.

Borde ni inte ha kunnat förutse att det här skulle kunna hända?

– Nej, det tycker jag inte. Vi kan inte spekulera i vad olika remissinstanser kommer att tycka. Vi måste koncentrera oss på att först bedöma om det finns ett behov att införa vissa regler.

"Anser inte att de har lagligt stöd"

Kammarrätten i Jönköping ansåg att FI hade tolkat en paragraf i lagen, den så kallade sundhetsregeln i lagen om bank- och finansieringsrörelser, till sin egen fördel.

– Vi anser inte att Finansinspektionen har något lagligt stöd att meddela sådana här föreskrifter, sa kammarrättspresident Stefan Holgersson till Aftonbladet i fredags.

Inga kommentarer

Finansmarknadsminister Per Bolund (MP) och finansminister Magdalena Andersson (S) har tidigare uttryckt sig positiva till att införa ett amorteringskrav. Argumentet är att det skulle kunna bromsa hushållens skulder.

Per Bolund vill inte kommentera FI:s beslut i nuläget men kommer att hålla en presskonferens klockan 12 i dag.

Tjäna tusenlappar – med smarta draget

Publicerad: