”Erkänner åtminstone att han är socialist”

Publicerad 2016-01-26

Kampen om vem som ska bli demokraternas kandidat hårdnar

I natt svensk tid frågades toppkandidaterna Hillary Clinton och Bernie Sanders samt exguvernören Martin O’Malley ut av väljarna i Des Moines, Iowa.

Den direktsända tv-debatten var den sista före omröstningen i den symboliskt viktiga delstaten.

Under måndagen gav sig republikanen och presidentvalskandidaten Marco Rubio även på både Clinton och Sanders – och råkade då få till en ”skandinavisk blooper”, skriver nyhetssajten Politico.

Kampen om vem som ska bli demokraternas kandidat i det amerikanska presidentvalet hårdnar. Om mindre än en vecka, den 1 februari, avlägger partimedlemmarna de första rösterna i Iowa.

Nattens debatt, som ägde rum på Drake University i staden Des Moines, var ett så kallat Town Hall-möte och sändes direkt i CNN. Där mötte väljarna och tv-publiken de tre demokratiska kandidaterna som återstår i slutstriden för en sista utfrågning.

Sanders knappar in

En efter en dök f d utrikesministern Hillary Clinton, den oberoende Vermont-senatorn Bernie Sanders och tidigare Maryland-guvenören Martin O'Malley upp på scen för att frågas ut.

Inför slutspurten leder Hillary Clinton fortfarande stort i de nationella mätningarna. Men marginalerna har minskat, och Bernie Sanders har den senaste tiden knappat in rejält.

I en ny rikstäckande mätning från CNN/ORC får Clinton 52 procent, medan Sanders plockar 38 procent av rösterna bland de registrerade demokratiska väljare och oberoende som lutar åt Demokraterna, rapporterar CNN. Och i New Hampshire är det nu ombytta roller. Där leder Vermont-senatorn med 57 procent mot Clintons 38 procent.

Tog upp sin erfarenhet

Utfrågningen inleddes med Bernie Sanders, som började med att definiera vad socialism betyder för honom. Han gick senare över till att återigen slå fast att han vill höja skatterna och att hårdare tag måste åt Wall Street.

Den andra kandidaten på scenen var Martin O’Malley. Han har sett sjunkande opinionssiffror och befinner sig långt efter de två toppkandidaterna. I den senaste, rikstäckande mätningen når han endast 2 procent, skriver CNN.

Sist ut var Hillary Clinton, som gjorde ett karismatiskt och starkt intryck. Likt tidigare tillfällen drog hon upp sina gedigna erfarenheter som politiker som ett starkt argument för att rösta på henne.

– Jag tror att jag är en bättre person att bli Demokraternas nominerade och till att bli president för det här landet, sa Clinton.

”Bra kandidat...i Sverige”

Under ett kampanj-event på måndagen, också det i Des Moines, Iowa, distanserade sig Florida-senatorn och den republikanske presidentkandidaten Marco Rubio från Clinton innan han riktade en snärtig kommentar till hennes huvudmotståndare Sanders, skriver Politico.

– Han erkänner åtminstone att han är socialist. Och jag tror att Bernie Sanders är en bra kandidat till att bli president i... Sverige. Jag sa Norge, men jag fick lite skit från norrmännen, sa han enligt nyhetssajten under mötet.

Rubio har framhävt sig som något av en utrikespolitisk expert bland sina republikanska motståndare och har även tidigare dragit skämt om att Sanders skulle bli en bra presidentkandidat i ett annat land. Oftast har han då tagit Norge som ett exempel, skriver Politico.

Huruvida han inte vet eller väljer att bortse från att båda länderna är konstitutionella monarkier och därför inte har någon president framgår inte.