Manafort får oväntat kort straff

Tina Magnergård Bjers/TT

Martin Yngve/TT

Publicerad 2019-03-08

Den amerikanske presidenten Donald Trumps förre kampanjchef Paul Manafort döms till ett överraskande milt straff – knappt fyra års fängelse för ekonomisk brottslighet.

Åklagare hade yrkat på mellan 19 och 24 års fängelse.

Domaren TS Ellis i domstolen utanför USA:s huvudstad Washington DC motiverade beslutet med att ett hårdare straff skulle skilja sig för mycket från hur andra, liknande fall hanterats.

– Vi kan inte radera historien och alla tidigare domar i liknande fall, sade Ellis, som konstaterade att han tittat på Manaforts hela liv i bedömningen.

– Han har varit en god vän och generös person. Men det kan inte dölja hans kriminella agerande, sade Ellis, men lade också till att Manaforts skattebrott var stöld från alla som betalar skatt.

Köpte bilar och dyra jackor

Manafort döms därför även att betala tillbaka 24 miljoner dollar (motsvarande omkring 220 miljoner kronor) som han anses ha tillskansat sig på illegal väg, samt 50 000 dollar i böter.

Pengarna använde Manafort bland annat till lyxbostäder, bilar, antika mattor och exklusiva kläder – som en jacka i pytonormskinn värd 18 500 dollar (drygt 170 000 kronor).

Manafort fälldes i augusti i fjol på åtta åtalspunkter rörande ekonomisk brottslighet, bland dem bankbedrägerier och skattebrott.

Åtalet där straffet nu fastställts väcktes inom ramarna för den särskilde åklagaren Robert Muellers så kallade Rysslandsutredning, om rysk påverkan på valrörelsen 2016 och eventuellt samröre mellan Trumpkampanjen och Moskva. Domaren poängterade dock att Manafort i detta fall inte stod åtalad för något som har med rysk inblandning i valet att göra.

Rullade in i domstolen

Inför Ellis kungörande av straffet rullade 69-årige Manafort in i domstolen i en rullstol, iförd en grön fånguniform. Han medgav inför rätten att det var hans eget beteende som lett till domen, men ville samtidigt inte be om ursäkt. Han bad om nåd och medlidande.

– De senaste två åren har varit de svåraste i mitt och min familjs liv, sade Manafort till Ellis.

– Att säga att jag känner mig förödmjukad och skamsen skulle vara en stor underdrift.

Domaren uttryckte viss sympati för Manafort, men noterade i sin motivering av strafflängden att han var överraskad över den dömdes slutplädering.

– Jag är förvånad över att inte höra dig uttrycka någon form av ånger för ditt felaktiga beteende, sade Ellis.

Dubbla rättsfall

Manaforts försvarsadvokat Kevin Downing säger efter domen att hans klient tar ansvar för sitt beteende.

– Och viktigast av allt – vad vi såg i dag är vad vi har sagt från dag ett. Det finns absolut inga bevis för att Paul Manafort var involverad i någon samverkan med någon statstjänsteman från Ryssland.

Parallellt driver Mueller ytterligare en rättsprocess mot Manafort som bland annat rör konspiration mot staten, vittnespåverkan och underlåtande att registrera sig som utländsk agent.

I det fallet gick Manafort i höstas med på att erkänna vissa brott och samarbeta med utredarna och FBI mot strafflindring. Samarbetet avbröts dock i november, då utredarna kunde påvisa att Manafort ljugit. Lögnerna gällde bland annat kontakter med Manaforts forne affärspartner Konstantin Kilimnik, som misstänks ha kopplingar till rysk underrättelsetjänst. Dom i det fallet väntas senare i mars.

Benådas av Trump?

När det gäller det aktuella målet rekommenderade åklagarna en strafflängd på mellan 19 och 24 år. Manaforts advokater motsatte sig häftigt detta, med hänvisning till att 69-åringen är en förstagångsförbrytare som är "verkligt ångerfull" och vars hälsa dessutom vacklar efter att ha suttit inlåst i nio månader. Han ska lida av gikt och en rad andra åkommor, rapporterar public service-kanalen NPR.

Ett antal bedömare drar slutsatsen att Manafort ljugit för utredarna för att skydda president Trump och att han hoppas på att så småningom bli benådad. Trump har i samband med rättegången uttryckt sig välvilligt om Manafort och beskrivit honom som "en god man". Däremot har presidenten upprepade gånger attackerat Rysslandsutredningen och kallat den för en "häxjakt".