Cristina Stenbeck delar ut pris på Diabetesgalan

Av: Kerstin Nilsson

Publicerad:
Uppdaterad:

För två och ett halvt år sedan dog Cristina Stenbecks lillebror Max av diabetes, bara 30 år gammal.

Nu har hon instiftat ett pris i hans namn, The Maximus Prize.

Priset, på en halv miljon kronor, kommer hon själv att dela ut i den direktsända Diabetesgalan i TV3 den 14 november.

1 av 3 | Foto: Magnus Hjalmarson Neideman / SvD / TT NYHETSBYRÅN
Cristina Stenbeck.

Finansmannen Max Stenbeck dog plötsligt och oväntat den 16 mars 2015, i komplikationer av diabetes, som han hade lidit av i tio år.

För familjen Stenbeck var det ett tungt slag.

Därför har nu hans syster Cristina Stenbeck, 40, äldst av Jan Stenbecks fem barn och den som tog över efter honom, bestämt sig för att ge sitt bidrag i kampen mot diabetes.

Syns sällan i offentligheten

Under Diabetesgalan, som sänds direkt från Vinterträdgården på Grand Hôtel i Stockholm på världsdiabetesdagen den 14 november på TV3, Viafree och Viaplay, kommer hon själv för första gången själv att dela ut sitt nyinstiftade pris, The Maximus Prize.

Det är få gånger den skygga finanskvinnan, som numera bor i Sverige med sin familj, framträder offentligt, men för den här saken gör hon ett undantag.

Med priset vill hon uppmärksamma en eller flera personer som uppnått extraordinära resultat med sin forskning eller bidragit till att underlätta för personer med diabetes i Sverige.

– Jag förlorade min bror Max till diabetes typ 1. Jag vet vad som krävs för att leva med sjukdomen, och jag vet vilka fruktansvärda konsekvenser den kan ha för dem som drabbas och för deras nära. Med priset lyfter vi fram eldsjälar som uträttat något stort och viktigt för personer med diabetes i Sverige, med förhoppningen att bidra såväl med medlen som med inspiration att föra en livsviktig kamp vidare, kampen för ett botemedel, säger Cristina Stenbeck.

Minns honom med värme

Prissumman på en halv miljon kronor har donerats av Max Stenbecks systerdöttrar.

Cristina Stenbecks tre döttrar kommer alltid att med värme och kärlek minnas sin morbror Max för den starka påverkan han hade på deras liv, under sitt alltför korta liv, skriver MTG Sverige i ett pressmeddelande.

Diabetesgalan, som anordnas i samarbete med Diabetesförbundet, leds av Peter Jidhe, från TV4:s Nyhetsmorgon. Molly Sandén, som också har diabetes, uppträder, liksom nya stjärnskottet Paul Rey, Jon Henrik Fjällgren, dansgruppen The Sugar Collective och magikerduon Brynolf & Ljung.

Publicerad: