EM för nybörjare

EM för nybörjare: Här är största snackisarna

Av: 

Niklas Ornerud

NYHETER

Fotbolls-EM är i full gång och nu är vi inne i gruppspelets tredje och sista omgång.

Det har varit några väldigt händelsefulla dagar, med allt från spelare som bokstavligen kämpade för sitt liv på planen till en stor nationalhjälte som tackade för sig.

Här går vi igenom de största snackisarna – så att du kan briljera i snacket vid kaffeautomaten.

Det höga tonläget i Polen

Polen har börjat EM lite svagt. De förlorade mot Slovakien, vilket var en missräkning, sen spelade dom lika mot Spanien, vilket var ett bra resultat. Men nu måste de vinna mot Sverige för att ta sig vidare i EM. Och nu har tonläget höjts i landet för att trigga igång spelarna. Förbundskaptenen, alltså tränaren för landslaget, har sagt att matchen mot Sverige är som en EM-final och han är besviken på att landet fått vila en dag mindre än svenskarna.

Krystyna Pawlowicz.

Men längst av allt gick Krystyna Pawlowicz, domare i den polska konstitutionsdomstolen. I ett inlägg på Twitter slår hon fast att detta är mer än en fotbollsmatch och kräver hämnd – för det svensk-polska kriget på 1600-talet.

Svenskar, dags för er att ge tillbaka det ni stal från oss under kriget på 1600-talet vid ’den svenska syndafloden’. Ge tillbaka alla våra skatter, böcker och kulturhistoriska föremål som ni fortfarande har i beslag”, skriver hon.

Polens storstjärna Robert Lewandowski gjorde mål mot Spanien, men laget är piskat att vinna mot Sverige i sista matchen för att gå vidare.

Pawlowicz refererar till det som kallas för Karl X Gustavs polska krig, som utspelades i mitten av 1600-talet och som i Polen går under namnet ”den svenska syndafloden”.

Matteo Pessina firar efter sitt matchavgörande mål mot Wales.

Italiens succé

Gli Azzurri, som det Italienska landslaget kallas, har vunnit alla tre matcher i gruppspelet och verkar mer eller mindre oslagbara. Laget är fullt av bra spelare, men har inga riktiga superstjärnor. Men i och med vinsten över Wales på söndagen tangerade de det italienska rekordet i antalet spelade matcher i rad utan förlust – 30 stycken.

Senast ett italiensk landslag gjorde den bedriften var 1935–1939. Det senaste laget som vann över Italien var Portugal 10 september 2018.

En nationalhjälte tackade för sig

Goran Pandev har spelat 122 landskamper och gjort 38 mål för sitt Nordmakedonien. Men nu är landslagssagan slut för landets största stjärna genom tiderna. Han var med och sköt sitt land till första slutspelet någonsin och i första matchen mot Österrike blev han historisk målskytt. Han har spelat i landslaget i 20 år, men när han blev utbytt i sista gruppspelsmatchen mot Nederländerna var det hans sista match. Alla lagkamrater och ledare ställde upp sig på två led som en parad och applåderade en till synes mycket rörd Goran Pandev.

Christian Eriksen kollapsade på planen

EM hann knappt börja innan händelsen som det kommer pratas om i all framtid skedde. Den danske storstjärnan Christian Eriksen segnade helt oattackerad ner medvetslös på planen. Tv-tittarna kunde se chockade spelare i båda lagen som hade svårt att hålla tårarna tillbaka.

Danska spelarna skyddar Christian Eriksen.

Men det var först när man såg hur sjukvårdpersonal göra livsuppehållande behandling som alla förstod allvaret. De danska spelarna bildade en mur runt sin stjärna för att tv-kamerorna inte skulle filma. Och den danske kaptenen Simon Kjaer sprang till Eriksens flickvän för att trösta och ta hand om henne, något han hyllats för i hela världen.

Simon Kjaer hyllas som en hjälte efter att han tröstat Christian Eriksen

Christian Eriksen fördes till sjukhus och läget för honom är nu stabilt. Men exakt vad som hände är fortfarande inte klarlagt, men mittfältaren har fått en defibrillator inopererad i kroppen och har lämnat sjukhuset.

Romelo Lukaku och Thomas Delaney kramar om varandra under hyllningen av Christian Eriksen.

På torsdagen var det dags för Danmarks andra match i turneringen, den här gången mot Belgien. På initiativ av den belgiske stjärnan Romelo Lukaku, sparkades bollen ur spel när tio minuter hade gått av matchen så att de belgiska och danska spelarna kunde stanna upp och hylla Christian Eriksen med en applåd. Anledningen till att det var just i den tionde minuten var för att Eriksen spelar med det numret på ryggen av sin tröja. Det var en väldigt känslosam stund.

Alexander Isak fick höga betyg i internationell press efter sin insats i Sveriges match mot Slovakien.

Isak internationella genombrott

I Sverige är det en dåligt bevarad hemlighet att Alexander Isak är en fotbollsspelare av väldigt hög klass. Men han gör sitt första mästerskap på seniornivå och nu har världen på riktigt fått upp ögonen för honom.

Efter matchen mot Spanien i premiären krävde storlaget Liverpools fans att klubbledningen skulle värva honom och efter matchen mot Slovakien fortsatte hyllningarna: ”Exceptionell talang”, ”magiker”, ”Sveriges Messias” och ”en Tsar på rysk mark” var några omdömen i internationell press. Den franska sajten So foot, gick om möjligt ännu längre och menade på att Isaks marknadsvärde höjdes med över 200 miljoner under den 90 minuter långa matchen.

Alexander Isak är 21 år gammal och väntar fortfarande på att göra sitt första mål i turneringen. Han spelar i den spanska klubben Real Sociedad tillvardags, men frågan är om han inte kommer att spela för någon större klubb i höst om han fortsätter att prestera på den här nivån.

Patrik Schick slog till med ett riktigt drömmål.

Rekordmålet

Den tjeckiske anfallaren Patrik Schick hade redan gjort ett mål i matchen mot Skottland när han tittade upp och såg att den skotske målvakten inte stod vid sitt mål. Han bestämde sig för att testa sin lycka och sköt ett skott från 45,4 meters avstånd. När bollen landade i målets nät var han historisk som den spelare som skjutit mål från längst avstånd sedan mätningarna startade 1980. Enligt nyhetsbyrån Reuters är det också ett EM-historiens längsta avstånd.

Torsten Frings får en attackkram av Bernd Schneider efter sitt mål i EM 2004.

Det tidigare rekordet låg på 35,3 meter och gjordes av den tyske allkonstnären Torsten Frings vars frispark från kanten seglade hela vägen in i mål mot Nederländerna 2004.

Sverige slog rekordfå passningar.

Sverige sämst genomtiderna på att passa

Sverige slog också rekord, men det var inte riktigt lika smickrande. De svenska spelarna slog minst antal passningar genom EM-historien. 89 stycken. I Spanien, landet Sverige spelade mot var det sex olika spelare som på egen hand slog fler lyckade passningar.

Men Sverige lyckades spela 0–0 och hyllades från flera håll efter matchen för sin smått heroiska insats.

Marcus Berg missade öppet mål och fick ta emot en hatstorm.

Hatet mot Berg

Marcus Berg fick en jättechans att göra mål mot Spanien efter en fin passning från Alexander Isak. Men Berg missade. Efter matchen vällde hatet in på hans Instagram där han förolämpades, kallades könsord och avkrävdes sitt medborgskap i flera hundra hatposter.

Svenska fotbollförbundet har polisanmält flera kommentarer. Och hela laget har ställt upp och visat sitt stöd för Marcus Berg. I VM för tre år sedan utsattes den svenske mittfältaren Jimmy Durmaz för en liknande hatattack. Efter det blev gruppen starkare har förbundskaptenen Janne Andersson berättat och han hoppas på att det ska ske nu också så att det kommer ut något positivt ur vansinnet.


ANNONS

Antonio Rüdiger tog ett bett av Paul Pogba.

Bitattacken

Tysklands Antonio Rüdiger spelar på grund av en ansiktsskada i en mask som för tankarna till Hannibal Lecter. När hans Tyskland mötte Frankrike var det som om den fiktive kannibalen hade tagit sig in i Rüdigers huvud, då han helt sonika verkade ta ett bett av den franske stjärnan Paul Pogba.

Domaren såg inte företeelsen men vid en likande händelse i VM 2014 fick en spelare fyra månaders avstängning. Så eventuellt har tysken ett straff att vänta.

Den bitne spelare spelade dock ner allvaret efter matchen.

– Han nafsade lite på mig tror jag. Men vi har känt varandra länge, säger Paul Pogba.

Cristiano Ronaldo flyttade på läskflaskorna och upp sa ”drick vatten”, det fick Coca Colas aktie att dyka.

Öl- och läsk-nobbarna

Cristiano Ronaldo blev dubbelt historisk på tisdagen när han blev den spelare som spelat flest EM och den som gjort flest mål i EM. Men frågan är om det han gjorde redan på måndagens presskonferens inför matchen var mer historiskt.

Han lyckades på egen hand sänka EM-sponsorn Coca Colas marknadsvärde med 33 miljarder då han flyttade undan två flaskor och sa ”drick vatten”.

Aktien återhämtade sig dagen efter. Men redan samma kväll var det nästa sponsor som fick se sina flaskor flyttade då Paul Pogba flyttade på en Heineken under presskonferensen efter segermatchen mot Tyskland.

Paul Pogba flyttade bort en ölflaska.

ANNONS EXTERN LÄNK

Hitta alla nya spännande spel hos Hajper

Hajper

Allt inför fotbolls-EM
Stor guide med allt inför EM 2021: Spelschema, tv-tider och arenor
Här är Sveriges trupp till fotbolls-EM: Fakta om alla spelare
Alla nyheter om EM i fotboll 2021

Publisert:

LÄS VIDARE

Responsive AU

EM för nybörjare: Varför vinner aldrig Sverige?

ÄMNEN I ARTIKELN

EM för nybörjare

Christian Eriksen

Marcus Berg

Cristiano Ronaldo