Biden i första intervjun efter valet: Trump har inte hört av sig

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Donald Trump har inte hört av sig – men på lägre nivå är samtalen med Vita huset i full gång.

Det säger Joe Biden i första intervjun efter valet:

– Kontakterna har varit uppriktiga. De har inte varit motvilliga hittills och jag förväntar mig att det fortsätter så.

Till sist, tre veckor efter valet, skedde en avgörande vändning i USA. På måndagskvällen fick Joe Biden klartecken av en myndighet inom USA:s regering att formellt påbörja maktövergången och Donald Trump twittrade att han står bakom beslutet.

På tisdagen – medan Trump deltog i den årliga ceremonin där USA:s president benådar en kalkon inför thanksgiving – rapporterade flera medier att Bidens stab omgående inlett kontakter med samtliga federala myndigheter. Det bekräftade Joe Biden under natten mot onsdagen när han ställde upp i första tv-intervjun efter valet:

– Ja, det har börjat. Omedelbart har vi blivit kontaktade om nationell säkerhet och över hela linjen, säger han till NBC:s Lester Holt.

Joe Biden i första intervjun efter valet: ”America is a back!”
Joe Biden i första intervjun efter valet: ”America is a back!”

Biden redo att träffa Trump

Barack Obama tog emot Donald Trump inom en vecka efter valet 2016. Joe Biden sa tidigare under tisdagen att han är redo att träffa Donald Trump:

– Det är klart att jag är, om han skulle fråga.

Än så länge har han dock inte blivit kontaktad av Trump ens på telefon.

– Nej, jag har inte hört något från president Trump, men jag har förstått att hans stabschef har pratat med min. De är redan igång med att ge mig tillgång till presidentens dagliga säkerhetsgenomgångar och vi ska arrangera ett möte med Vita husets covid-team, säger Joe Biden till NBC.

På tisdagsmorgonen framträdde Biden på scen i hemstaden Wilmington, Delaware, tillsammans med flera ministrar andra nyckelpersoner i den tillträdande regeringen.

Bland valen märks Antony Blinken, 58, som utrikesminister och John Kerry, 76, som särskilt sändebud för klimatet. De två jobbade tätt ihop under Obama – Kerry var utrikesminister och juristen Blanken, som kallats ”diplomaternas diplomat”, var hans vice.

Biden: ”America is back!”

Utnämningarna ska ses som en signal till hela världen, enligt Joe Biden:

– America is back! Vi bestämmer vid bordet igen. Jag har pratat med över 20 världsledare och de är alla nöjda och lite exalterade över att Amerika kommer att återupprätta sin roll i världen och bygga koalitioner.

Biden höll coronaavstånd till intervjuaren Lester Holt från NBC.

I NBC-intervjun är han dock tydlig med att hans presidentskap inte ska ses som en tredje mandatperiod för Obama.

– Vi står inför en helt annorlunda värld nu än under regeringen Obama/Biden. President Trump har förändrat landskapet. Det har blivit ”America first”, det har varit ”America alone”.

Biden säger att han under sina första 100 dagar som president vill få nya lagar om migration och åtgärder mot covid-19 genom kongressen.

Men han skjuter ner alla spekulationer om att han kommer starta utredningar mot Trump.

– Jag kommer inte göra som den här presidenten och använda justitiedepartementet som mitt verktyg för att insistera på att något hände. Jag fokuserar på att ta tillbaka den amerikanska allmänheten till en plats där de kan känna lite övertygelse, lite säkerhet, lite vetskap om att det kommer gå bra.

Publicerad:

LÄS VIDARE