Här är kommunen med minst smitta i Sverige

Uppdaterad 2021-05-06 | Publicerad 2021-04-30

Dorotea med sina cirka 2 500 invånare är kommunen med minst coronafall i Sverige – förra veckan rapporterades inte ett enda fall.

– Vi gör det en kommun ska göra för sina skattebetalare, säger kommunstyrelsens ordförande Nicke Grahn (L).

Nicke Grahn (L), Kommunstyrelsens ordförande.

I Folkhälsomyndighetens statistik för vecka 16 ligger Dorotea kommun i Västerbotten längst ned på listan över antal sjukdomsfall på kommunnivå med noll smittade.

– Nu har vi ett fall, vi hade coronamöte i dag på morgonen. Men vi har aldrig haft något stort utbrott, säger Nicke Grahn.

Att Dorotea är en väldigt liten kommun har såklart spelat roll i att hålla smittan nere, men framförallt så tror Nicke Grahn att framgången handlar om att ha en hög beredskap.

Dorotea kommun har minst antal nya coronafall just nu.

”Har ingripit fort”

– Vi satte fokus för redan ett år sen på att smittan ska hållas borta från äldreboenden, det har varit det totalt överordnade målet. Sen har vi har haft en grupp med kommunchefer som träffas minst en gång i veckan även om läget är lugnt. Och har det varit smitta någonstans har vi ingripit fort.

Intensivvårdsavdelningen i Umeå.

Nicke Grahn berättar att man bland annat var tidiga med att använda sig av fjärrundervisning och att ha nära kontakt med smittskyddsexperter för att stävja smittspridningen.

”Hjälper att alla känner varandra”

– Kommunen är liten och jag tror att det har varit lättare eftersom att vi alla känner varandra. Sen handlar det nog om lite tur, men alla har jobbat seriöst med det här.

En man rastar sin hund utanför en livsmedelbutik i Dorotea kommun. Arkivbild.

Hur kommer det sig att man i Dorotea insåg allvaret så tidigt?

– Vi stod där utan skyddsutrustning för ett år sedan. Då formade vi coronagruppen och kraftsamlade för att folk på äldreboenden skulle skyddas och sedan dess har vi aldrig lagt ned beredskapen. Sen kan det såklart bli ett utbrott här också, men hittills har vi haft tur.

Nicke Grahn berättar att man i Dorotea nu vaccinerar de som är födda 1961 och tidigare. Nu hoppas han att kommunen kommer ha samma tur som de hittills har haft och att de kan klara sig utan allvarlig smittspridning helt och hållet.

PODD Coronakatastrofens Indien

Aftonbladet Daily med Wolfgang Hansson, utrikespolitisk kommentator.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på Lyssna-knappen

Följ ämnen i artikeln