”Jag kommer inte rösta igen om man inte utreder fusket först”

Uppdaterad 2020-12-06 | Publicerad 2020-12-05

VALDOSTA. Donald Trump håller sitt första stora massmöte i natt efter valförlusten.

På plats i Georgia hoppas han på att ge draghjälp åt republikanerna i striden om senaten.

Inom republikanska partiet bubblar oron om att han fortsätter sprida påståenden om valfusk – och snarare får fler att bojkotta det avgörande senatorsracet.

– Jag kommer inte rösta igen om man inte utreder fusket först, säger Trump-supportern Melanie Frank.

På flygplatsen i Valdosta står läktare och högtalare redo. Nu strömmar tusentals supportrar till området för att se president Donald Trump på hans första stora massmöte sedan valförlusten.

Hit, till södra Georgia, anländer Trump i hopp om att lyfta valdeltagandet i delstatens särskilda omval till senaten den 5:e januari.

Mycket står på spel: De två återstående platserna i senaten kommer att avgöra om Republikanerna kan behålla sin majoritet. Eller om Joe Biden kan driva igenom mer av sin politik när han flyttat in som president i Vita Huset.

Men frågan är om Trump kan ge skjuts åt de republikanska senatorerna David Perdue och Kelly Loeffler.

Hans utspel om utbrett valfusk under presidentvalet har komplicerat situationen: Många av hans mest trogna supportrar talar om en bojkott av senatorsracet, vilket oroar och splittrar republikaner.

Många tvivlar på att Trump kan hålla sig till budskapet om senatorerna från scenen i natt – eller om han snarare kommer att spä på konspirationer om valfusk, vilket skulle kunna påverka valdeltagandet negativt.

Utanför Georgias parlamentsbyggnad i Atlanta har hundratals Trump-supportrar samlats den senaste veckan för att protestera mot Bidens vinst. Där ekar många av presidentens påståenden om falska röstsedlar och manipulerad rösträkning.

Bakom kravallstaket ropar supportrarna ”Stoppa stölden!” medan de viftar med sydstatsflaggor, och fanor där Trump porträtteras som actionkaraktären Rambo.

Melanie Frank, 55, från Atlanta är en av de som ropar att ”Brian Kemp suger!” om den republikanske guvernören i Georgia, eftersom att hon anser att han inte stöttar Trump tillräckligt.

Trump-supportern Melanie Frank.

– Presidenten slåss mot etablissemanget, och nu måste vi ställa upp och slåss för honom. Vi vet att Trump inte kan ha förlorat med 12 000 röster i Georgia, säger hon till Aftonbladet.

De senaste veckorna har Trump gått till hårt angrepp mot valsäkerheten i Georgia. Under lördagen upprepade han återigen attackerna den republikanske delstatsguvernören Brian Kemp och andra tjänstemän inom partiet på twitter, för att de godkänt ett resultat där Biden står som segrare.

Presidentens budskap om att å ena sidan inte lita på ett valresultat – men å andra sidan uppmana Georgia till att rösta i ett nytt val – har lett till vad som beskrivs som ett inbördeskrig bland republikaner.

Vill inte rösta om inte fusk utreds

I konfliktens mittpunkt står Trump-anhängaren och rättegångsadvokaten Lin Wood, som sagt att Georgiaborna inte bör rösta i ”ytterligare ett riggat val”. Hans påståenden om valfusk anses vara så extrema att Trump till och med ska ha ringt advokaten för att be honom sluta, rapporterar Politico.

Demonstranten Melanie Frank upprepar Trumps påståenden om att röstmaskiner manipulerats under valet till Bidens fördel. Hon är nu en av de som kommer bojkotta senatorsvalet i Georgia om inget görs åt valsäkerheten.

– Jag kommer inte rösta – om man inte utreder fusket först, säger hon.

Trump-supportern Mark, 64, som också är på plats för att protestera , säger däremot att det är fel att bojkotta senatorsvalet i Georgia. Därför kommer han garanterat att rösta på republikanernas kandidater.

– Absolut. för vi måste stoppa demokraterna från att kontrollera senaten, annars har Biden och demokraterna total kontroll över landet och kommer förstöra allt vi har byggt upp.

Han litar på att röstningen kommer att gå riktigt till denna gång, trots att han inte har förtroende för utgången i presidentvalet.
– Jag tror att fler har ögonen på vad som sker i Georgia den här gången. Det har Trump sagt, säger han.