Aleksej Navalnyj greps efter landningen i Moskva

Uppdaterad 2021-01-22 | Publicerad 2021-01-17

Putins värste fiende Aleksej Navalnyj har landat i Ryssland.

Men inte på Vnukovo flygplats där media och supportrar väntade, utan på Sjeremetjevo.

När han kom till passkontrollen greps oppositionspolitikern och fördes bort.

Drygt en timme innan planet skulle landa på Vnukovo klockan 17:20 svensk tid började polisen arrestera ryska reportrar och Navalnyjs medarbetare, bland andra juristen Ljubov Sobol, som begett sig till flygplatsen Vnukovo för att bevaka Navalnyjs hemkomst, rapporterade tv-kanalen Dozjd.

En halvtimme innan planet skulle landa föste polisen ut Navalnyjs supportrar ur flygplatsbyggnaden, och minst 53 greps av polis.

– Fascister, skrek några av supportrarna.

Via högtalare bad polisen också alla som inte skulle flyga någonstans att lämna byggnaden.

Detta sedan flygplatsen tidigare i ett pressmeddelande förbjudit press att bevaka händelsen och supportrar att ta emot Navalnyj, med hänvisning till coronapandemin.

Men flight DP936 från Berlin omdirigerades i luften, uppenbarligen för att undvika att media och supportrar skulle kunna möta planet.

Klockan 18:12, nästan en timme försenat efter att ha flugit i cirklar över Moskva, landade planet på Sjeremetjevo flygplats.

När Aleksej Navalnyj kom fram till passkontrollen vid 19-tiden svensk tid greps han av rysk polis. Anledningen var förmodligen att Navalnyj varit eftersökt av den ryska kriminalvården, som anser att han brutit mot en villkorlig dom för förskingring. Enligt den villkorliga domen skulle han anmäla sig hos kriminalvården i Moskva varannan vecka, vilket han inte kunnat göra under tiden i Tyskland. Nu hotas han av ett fängelsestraff på 3,5 år.

Strax innan Navalnyj greps sade han:

– Det här min bästa dag under de senaste fem månaderna, jag är väldigt glad över att vi har landat. Nu åker vi hem. Alla rättsfall mot mig är fabricerade. Inte bara sanningen är på min sida, utan även domstolen. Jag är inte rädd för något och jag uppmanar er att inte heller vara rädda. Nu går vi till passkontrollen, säger Navalnyj.

Innan han fördes bort vid passkontrollen gav han hustrun Julia Navalnaja en puss.

  • Joachim Kerpner
    17 jan 2021

    Innan Aleksej Navalnyj fördes bort av polis gav han sin hustru Julia en puss.

  • Joachim Kerpner
    17 jan 2021

    Aleksej Navalnyj har lämnat flygplatsen, eskorterad av polis, uppger Novaja Gazeta.

  • Joachim Kerpner
    17 jan 2021

    Anledningen till arresteringen är förmodligen den villkorliga dom för förskingring som den ryska kriminalvården anser att han brutit mot under tiden i Tyskland. Han skulle ha anmält sig varannan vecka hos kriminalvården i Moskva.

  • Joachim Kerpner
    17 jan 2021

    Nu har Navalnyj arresterats vid passkontrollen, uppger Novaja Gazeta.

  • Joachim Kerpner
    17 jan 2021

    Nu har Navalnyj arresterats vid passkontrollen, uppger Novaja Gazeta.

Polis föste ut supportrar till Navalnyj som väntade på flygplatsen.

ANNONS