SJ kanske låter bli att stanna. Arkivbild.
Foto: Terje Pedersen
SJ kanske låter bli att stanna. Arkivbild.

Bråk på tågen hotar trafiken till Kumla

Av: 

TT

Publicerad:
Uppdaterad:
SJ kanske låter bli att stanna. Arkivbild.
Foto: Terje Pedersen
SJ kanske låter bli att stanna. Arkivbild.

NYHETER

I månader har allvarliga ordningsproblem i Kumla och Hallsberg skapat otrygghet för resenärer och tågpersonal, enligt SJ. Trots insatser fortsätter problemen och nu överväger tågbolaget att sluta stanna vid Kumla.

Det är stökigt på tågen till och från Kumla, rapporterar flera medier. Tågvärdar berättar om våld, spottloskor och hot med bombattrapper som slängs in. Läget är i bland så illa att tågvärdarna låser in sig, och inte vågar ta betalt av resenärerna.

– Det finns ordningsproblem på andra håll i landet, men här är det något alldeles extra, säger SJ:s affärschef Jan Kyrk till Aftonbladet.

NA har tidigare rapporterat att polis ökat närvaron på flera stationer där det varit oroligt, däribland Kumla. Polisen ska även ha uppmanat SJ att polisanmäla alla trakasserier på tågen mellan Örebro och Laxå, där Kumla är ett stopp på vägen.

SJ överväger att sluta stanna på stationen i Kumla, då tidigare åtgärder som väktarinsatser och förstärkt bemanning på tågen inte lyckats avhjälpa problemen.

Absolut sista utväg

"Det är naturligtvis en ganska drastisk åtgärd att inte stanna på en station, och en åtgärd som får ses som en absolut sista utväg. Men i det här läget måste vi ta ansvar för resenärernas och tågpersonalens trygghet", sade Jan Kyrk, affärschef för SJ i ett pressmeddelande den 29 januari.

Han säger till TT att sedan SJ började märka av problemen för ett par månader sedan har en rad åtgärder vidtagits. Bland annat har bemanningen på tågen utökats, och dessutom har ordningsvakter följt med på tågen. Dessutom uppmanas tågpersonalen att polisanmäla så fort något händer.

SJ har också haft flera kontakter med både polisen och kommunerna i Kumla och Hallsberg.

Tar på stort allvar

– Vår bild är att både polisen och kommunerna tar det här på stort allvar. Självklart följer vi det här också, säger Jan Kyrk till TT och fortsätter:

– Vi måste värna vår personal och våra resenärer. Vi måste kunna garantera säkerheten.

Just nu är det dock inte aktuellt att göra allvar av hotet, förklarar han.

– I dagsläget har vi inte för avsikt att stoppa tågen till Kumla. Men det kan bli så, och ett beslut kan komma snabbt, säger Jan Kyrk till TT.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN