Ingemar och Birgitta hittade kärleken i Aftonbladet

Firar 40 år tillsammans

Uppdaterad 2021-02-15 | Publicerad 2021-02-14

43 brev landade i Birgitta Karlssons postlåda efter att hon satt in en kontaktannons i Aftonbladet 1980.

Men det var bara ett som fångade hennes intresse.

– Många brevskrivare försökte vara tuffa, men Ingemar är inte så. Han är stark och duktig, men han skryter inte med att vara en tuffing, säger Birgitta, 75, om sin make – som hon nu firar 40 år tillsammans med.

Det fanns en tid före Tinder.

När Birgitta Karlsson, då 35 år gammal, längtade efter kärleken i mars 1980 satte hon in en kontaktannons i Aftonbladets spalt ”Någon som passar mig”. Under rubriken ”Glad och mullig” sökte hon en lugn, glad och snäll kille i behov av mycket kärlek.

– Jag ville ha någon som jag kunde tycka om, och någon som tyckte om min dotter Lillian. Någon som kanske kunde bli en extrapappa för henne, säger Birgitta Karlsson.

Hela 43 svar trillade in, men bara ett fångade hennes intresse. Ingemar Karlsson, nu 76 år gammal då 36, drömde om att bli ompysslad och pyssla om.

– Jag kände en trygghet i brevet. Många brevskrivare försökte vara tuffa, men jag gillar inte sånt. Ingemar är stark och duktig, men han skryter inte med att vara en tuffing, säger Birgitta.

En intensiv brevväxling började, och de bestämde sig för att ses. Och även om maten brändes på spisen första dejten så uppstod gnistor mellan kärleksparet. Men sen skulle Ingemar lämna, mot båda deras vilja.

– Ja, vi saknade varandra mycket då. Vi fick ta tag i det där, säger Ingemar.

Ett halvår senare, vid jul, tog Ingemar sitt pick och pack och flyttade in i Birgittas fyrarummare. En kall, snöig vinterdag året därpå sa de ja till varandra i Tunabergs kyrka.

Ingemar och Birgitta vid huset i Strängnäs

”Det kan inte varit en slump”

Trots att det är januari kvittrar fåglarna i träden vid deras hus i Strängnäs. Här har de bott i snart 17 år, med en trädgård med utsikt över Mälaren.

De hjälps åt mycket. Birgitta är den som pysslar och Ingemar får mer de praktiska sakerna gjorda.

– Men man lär sig så mycket av varandra hela tiden, säger Birgitta.

Även om det var Aftonbladet som förde samman kärleksparet hade de faktiskt setts förut, men utan att veta om det. När Birgitta 1978 var på djurparken med sin dotter Lillian lade hon märke till en stor, stilig man. Hon la hans ansikte på minnet, men tänkte sedan inte mer på det.

När Ingemar skulle visa bilder på sina arbetskamrater något år senare kände Birgitta igen en av dem. Hon frågade vem det var – och mycket riktigt var det den yngre versionen av Ingemar. Samme man som hon lagt märke till i parken.

– Det kan inte ha varit en slump! Jag tror på att allting finns där för oss, bara man öppnar upp sig för det, säger Birgitta.

Tips: Våga bråka

Ingemar Karlsson blev snabbt en del av familjen och en extrapappa för Lillian. Nu finns också Jens, Lillians son, som skänker dem glädje.

– Det bästa med Ingemar är styrkan han har, som han kan ge mig. Styrkan att orka, för det är tufft många gånger. Men han finns där, min källa till både styrka och glädje, säger Birgitta Nilsson.

En 40-årig kärlek som fortfarande spirar

Förra året firade de 40 år som förlovade, och nästa år 40 år som gifta.

– Man måste ge och ta lite. Man måste kompromissa lite. Det är inte alltid så lätt, men det måste vara så, säger Ingemar.

– Det knakar i fogarna ibland, men finns det något äktenskap som inte gör det? Jag tror inte det, den som säger det ljuger, säger Birgitta.

När hon säger det brister Ingemar ut i skratt. De skrattar mycket tillsammans, det bästa limmet för att laga ihop ett bråk, enligt Birgitta.

– Humorn som finns mellan oss är guld värd. Vi kan skratta så vi gråter ibland, säger hon.

Följ ämnen i artikeln