Foto: Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN

SMHI varnar för kraftiga snöbyar vid Upplandskusten

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Det kan komma uppemot 10 centimeter snö vid Upplandskusten i dag, enligt SMHI som utfärdat en klass 1-varning.

Även i Uppsala väntas flera snöbyar – men till helgen sen så blir det torrare.

– Det blir ganska vackert vinterväder, säger meteorologen Mikael Sjöstrand.

Foto: Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN

I dag väntar kraftigt snöfall i Uppsala län, framför allt bort mot Upplandskusten norr om Uppsala.

– Där det kan falla tio centimeter snö under fredagsdygnet. Men även ner mot Uppsala så kommer det vara snöbyar. Det kan komma omkring 1–3 centimeter snö, säger Mikael Sjöstrand, meteorolog på Klart.se.

Mellan snöbyarna så kan det vara någon lucka i molntäcket, säger han. Men molnen lär dominera under dagen som även ser ut att bjuda på 6–8 minusgrader och tidvis friska nordostlig vindar ut mot Upplandskusten och måttliga vindar i Uppsala.

Solchanserna växer under helgen

Natten till lördag ser det ut att klarna det upp lite grann, vilket gör att temperaturen sjunker, enligt prognosen.

– På lördag morgon kan det nog vara omkring 10 grader och fram på dagen så blir det troligtvis soligt, men kallt. Minus 6 till minus 10 grader, även mitt på dagen. Det blir ganska vackert vinterväder, säger Sjöstrand.

Ut mot Upplandskusten ser det dock ut att vara fortsatt molnigt, även under lördagen. Natten till söndag sen så väntas återigen en del snöbyar passera vilket gör att det kan komma ett par centimeter snö i Uppsala. Under dagen sen så ser det dock ut att bli en hel del sol, måttliga vindar och omkring 6–10 minusgrader i området. Ut mot Upplandskusten väntas mer moln och snöbyar.

Nästa vecka ser ut att bjuda på likande väder 

– Det är ett högtryck som trycker ner kall luft över Sverige och det fortsätter att blåsa på Bottenviken vilket gör att det kommer att vara en del snöbyar som passerar över Uppsala, säger meteorologen.

Publicerad:

LÄS VIDARE