Donald Trump

Giulianis son vädjar till Trump om hjälp: Bli hjälten

Av: 

Johan Edgar

NYHETER

Rudy Giuliani är under federal utredning och hotas av förtalsrättegångar efter alla anklagelser om valresultatet.

Nu vädjar hans son till Donald Trump att träda in och hjälpa sin personlige advokat.

– Han borde ta tag i detta. Han kan bli hjälten, säger Andrew Giuliani till CNN.

Problemen hopar sig för Rudy Giuliani, 76. Dominion och Smartmatic, som tillverkar hård- och mjukvara för rösträkningsmaskiner, har stämt honom på enorma summor för förtal kring dennes anklagelser efter valet.

Giuliani var högst delaktig i att sprida en konspirationsteori som gick ut på att företagen samarbetade med utländska aktörer för att förändra valresultatet till Joe Bidens fördel.

Hans situation och möjliga rättsliga problem blev inte bättre av att polisen gjorde husrannsakan i hans bostad och kontor i New York i onsdags i förra veckan. Agenterna tog bland annat med sig ”flera elektroniska enheter”.

Utredningen mot Giuliani har pågått sedan 2019 och misstankarna handlar om att han utfört olaglig lobbyverksamhet åt ukrainska makthavare i syfte att få bort Marie Yovanovitch, dåvarande amerikansk ambassadör i landet.

Rudy Giuliani, före detta borgmästare i New York och advokat till Donald Trump.

Foto: Jacquelyn Martin / TT NYHETSBYRÅN

Fick inte betalt av Trump

Man tittar på den kommunikation som Rudy Giuliani haft med höga företrädare i landet under sina försök att få fram komprometterande uppgifter om Biden och då särskilt hans son Hunter.

Giuliani, som hittills inte delgivits misstanke om något brott, nekar till alla anklagelser och kallar utredningen för korrupt. Hans insatser i Ukraina ledde till det första riksrättsåtalet mot Donald Trump.

Som expresidentens personlige advokat var han den som ytterst ledde kampanjen att på något sätt ändra resultatet av valet 2020. Förutom den övergripande anklagelsen mot rösträkningen och de ogrundade påståendena om att maskinerna skulle ha riggats, reste han även runt i vågmästarstaterna för att pressa politikerna att upphäva resultaten.

Jobbet han lade ner å expresidentens vägnar gjorde honom till allmänt åtlöje i den mer liberalt sinnade delen av USA:s medievärld och riskerar nu kosta honom rejält i advokatkostnader. Giulianis anhängare menar att han inte ens fick betalt av Trump för sina insatser.

Man vill nu att expresidenten öppnar sin enorma kassakista, han samlade in drygt två miljarder kronor under kampen mot valresultatet, och hjälper sin förre vapendragare, skriver New York Times.

Sonen vädjar till expresidenten

Enligt tidningen var det Giuliani som var drivande i att få Donald Trump att utmana valresultatet och övertygade honom om att en seger var möjlig. Men den dåvarande presidenten ville inte betala när Giuliani senare krävde nästan 170 000 kronor om dagen för rättshjälpen.

Trump ska ha sagt till sina rådgivare att han inte ville betala Giuliani något, men gick ändå med att på att täcka dennes utgifter på närmare två miljoner kronor innan han lämnade Vita huset i januari, uppger New York Times.

En som ställer sig i första ledet och vädjar till expresidenten att hjälpa Rudy Giuliani är dennes son Andrew Giuliani. Sonen arbetade i Trumps administration i Vita huset.

– Jag tycker att han ska hållas skadelös. Jag anser att alla amerikaner som donerade efter den 3 november gjorde det till rättsfonden. Min far ledde det rättsliga teamet då. Så jag tycker att det är enkelt att argumentera för att han och alla advokater som jobbade med fallet borde ersättas, säger Andrew Giuliani till ABC News.

Rudy Giulianis son Andrew Giuliani pratar inför journalister utanför Rudys hem i New York, onsdagen den 28 april 2021 – dagar efter polisens razzia där bland annat datorer och mobiltelefoner togs i beslag som ett led i justitiedepartementets utredning.

Foto: Mary Altaffer / TT NYHETSBYRÅN

Enligt CNN har Rudy Giulianis medarbetare de senaste dagarna informerat Donald Trump om de allt högre juridiska kostnader som hans tidigare personlige advokat dragit på sig i kölvattnet av Ukraina-härvan och valanklagelserna. Giulianis advokat Robert Costello vill inte kommentera för tv-kanalen vad Donald Trump uppgett i samtalen.

Rudy är frustrerad

Expresidenten och hans medarbetare ska ännu inte heller ha bestämt sig för om de ska medverka i den utredning som pågår kring materialet som beslagtogs hos Giuliani, där man vill säkerställa att hemliga uppgifter mellan klient och advokat inte hamnar i brottsutredningen.

– Trump borde ta tag i detta. Han kan bli hjälten. Så fort president Trump verkligen inser att hans främste rättslige rådgivare inte gottgjorts så kommer han lösa det snabbt, säger Andrew Giuliani till CNN.

Vännen och tidigare medarbetaren Bernard Kerik, som också krävt att Trump rycker in, säger till CNN att han talar med Rudy Giuliani dagligen och han ”mår ok”.

– Men han är frustrerad över de hopande stämningarna och den pågående brottsutredningen eftersom det kostar pengar att svara på anklagelserna, säger han.

ANNONS EXTERN LÄNK

Skicka ett blombud till någon du tycker om - välj bukett och beställ här.

Interflora

Donald Trumps nya maktbas, över bankettsalen i lyxresidenset Mar-a-Lago i Florida, beskrivs som Republikanernas nya maktcentrum.

Foto: Twitter
Publisert:

LÄS VIDARE

Fruktar att Giuliani ska vända sig mot Trump efter tillslagen

ÄMNEN I ARTIKELN

Donald Trump

Rudy Giuliani

Ukraina