Hon blir prinsessa efter domstolsbeslut

TT

Publicerad 2020-10-01

Den belgiska konstnären Delphine Boël innan hon blev prinsessan Delphine. Arkivbild.

Den belgiska konstnären Delphine Boël är dotter till Belgiens abdikerade kung Albert II och ska därmed tituleras prinsessa. Det omskrivna sjuåriga faderskapsmålet har avgjorts i en appellationsdomstol i Bryssel.

Exkung Albert erkände nyligen att han har en dotter som föddes utanför äktenskapet för 52 år sedan. Detta sedan han av en domstol beordrats genomföra ett dna-test då den blivande prinsessan Delphine pekat ut honom som sin biologiske far.

"En seger i rätten kan aldrig ersätta en faders kärlek. Men den erbjuder en känsla av rättvisa, som ytterligare stärks av det faktum att många barn som gått igenom samma prövningar finner kraft att möta dem", skriver hennes advokater i ett uttalande som citeras av nyhetsbyrån Reuters.

Även den nyblivna prinsessans två barn får kungliga titlar enligt domslutet – prinsessan Joséphine och prins Oscar.

Under sin kamp för att bli erkänd som prinsessa berättade Delphine Boël att hon möttes med misstro.

– Jag behandlades ideligen som ett sorts antirojalist som försökte kullkasta institutionen, sade hon i en intervju med nyhetsbyrån AFP och tillade:

– Jag led verkligen, eftersom det inte stämmer. Jag är rojalist.

Albert II abdikerade 2013, efter 20 år på tronen, till förmån för sin son Philippe.

Torsdagens besked, som ännu inte offentliggjorts av domstolen, kom oväntat då beslutet var planerat till den 29 oktober.