Säkerhetsbrister i tusentals äldre hissar

Britt-Marie Seibold/TT

Publicerad 2020-10-01

En hiss i centrala Stockholm avspärrad efter en olycka 2002 där en man och ett barn skadades sedan hissen störtat ner i botten av hisschaktet. Enligt branschorganisationen Hissförbundet finns det i Sverige många gamla hissar med bristande skydd mot olyckor. Arkivbild.

Var femte hiss i Sverige saknar tillräckligt skydd mot olyckor. Hissbranschen kräver skärpta regler.

– Vi vill inte riskera att barn kommer i kläm igen. Det är främst barn som skadas allvarligt, säger Hissförbundets generalsekreterare Anne Geitmann.

Hissolyckor är inte ovanliga i Sverige. I maj dog en hissmontör sedan han klämts fast i en hiss i Nordstans köpcentrum i Göteborg och för två år sedan varnade Boverket för gamla hissar med dubbla dörrar sedan ett barn klämts och skadats allvarligt i en hiss i Stockholm.

Hissförbundets medlemsföretag rapporterade minst 210 tillbud och olyckor med hissar under 2019. Men det finns ingen plikt för fastighetsägare att rapportera olyckor till företagen och tillförlitlig statistik saknas.

– Vi utgår från att det finns ett stort mörkertal och det vi ser hända är så pass allvarligt att vi verkligen behöver åtgärda det här, säger Anne Geitmann.

Många gamla hissar

Problemet är att gamla hissar inte omfattas av nya säkerhetskrav förrän hissarna moderniseras. Och det är upp till fastighetsägaren om gamla hissar ska åtgärdas.

Sverige sticker ut när det gäller antalet äldre hissar. Av Sveriges 126 000 hissar är över hälften äldre än 30 år. Hissförbundet skriver i en rapport att minst 26 000 hissar har dörrar som saknar tillräckligt skydd.

– Vi har äldst hissbestånd i Europa. Samtidigt har vi inte moderniserat våra hissar i samma takt som andra länder, säger Anne Geitmann.

Hissförbundet vill att Boverket skärper sina föreskrifter. Det bör bland annat bli krav på skydd i korgöppningen för alla hissar, farliga grindar bör bytas ut och nödtelefon med tvåvägskommunikation ska finnas.

– En telefon som verkligen går någonstans. I dag har man i många äldre hissar en telefon som bara ringer i trapphuset, påpekar Anne Geitmann.

Dialog med regeringen

Krister Svensson på Boverket tycker att Hissförbundets rapport är saklig och belyser problemen, men verket kan inte agera på egen hand. En dialog pågår med Regeringskansliet om ett av de problem som tas upp i rapporten, äldre hissar med dubbla dörrar, säger han.

– Det var två olyckor med relativt kort mellanrum 2018 där barn kom i kläm i det här utrymmet. Då kallade vi till ett diskussionsmöte, säger Krister Svensson.

Att åtgärda alla gamla hissar innebär ökade kostnader för fastighetsägare, men Anne Geitmann pekar på att det är åtgärder som har effekt. 2012 förbjöds hissar utan skydd i korgöppningen i arbetslokaler.

– Sedan dess har det enligt Arbetsmiljöverket inte förekommit dödsolyckor på grund av att man har klämts med gods i hissen. Men i bostadshus finns inte samma regler och olycksriskerna är därmed stora, säger hon.