Parisdådet: Uppenbart islamistisk terror

Av: TT-AFP

Publicerad:
Uppdaterad:
Den nya attacken ska ha ägt rum nära Charlie Hebdos forna lokaler.
Foto: Thibault Camus/AP/TT
Den nya attacken ska ha ägt rum nära Charlie Hebdos forna lokaler.

Minst två personer har skadats, allvarligt men inte livshotande, i en knivattack i Paris. Dådet utreds som terrorbrott. Minst fem personer uppges ha gripits.

På förmiddagen gick en knivbeväpnad person till angrepp mot flera personer utanför satirtidskriften Charlie Hebdos tidigare lokaler i elfte arrondissementet i östra Paris.

– Det rör sig uppenbart om ett islamistiskt terrordåd, säger Frankrikes inrikesminister Gerald Darmanin.

Inrikesministern säger också att det handlar om "ny blodig attack mot vårt land" och pekar på det faktum att dådet ägde rum vid platsen för attacken mot satirtidskriften som i januari 2015 krävde tolv liv.

– Det är så här islamistiska terrorister agerar.

Foto: Lewis Joly/AP/TT
Paris borgmästare, Anne Hidalgo, till vänster, Frankrikes premiärminister Jean Castex, i mitten, och inrikesminister Gerald Darmanin, till höger, anländer till brottsplatsen där knivdådet ägde rum.

Journalister på rökpaus offer

Nyhetsbyrån AFP hänvisar till juristkällor och rapporter att minst fem personer har gripits med anledning av attacken.

Enligt landets premiärminister Jean Castex, som under dagen besökte till brottsplatsen, är de skadade två journalister som vid tillfället för attacken tog sig en rökpaus utanför byggnaden. Tillstånden för offren är allvarliga men inte livshotande, enligt Castex.

Castex konsterade också att attacken ägde rum på en symbolisk plats och tidpunkt eftersom rättegången om 2015 års dåd mot Charlie Hebdo just nu äger rum i Paris,

Åklagare meddelade samtidigt att fredagens attack kommer att utredas som ett terrorbrott på grund av platsen och tidpunkten för dådet.

Blodspår på kläderna

Paul Moreira, journalist på Le Parisien, blev vittne till händelsen när han befann sig på produktionsbolaget Premières lignes vid platsen.

– En kort man, ganska satt, attackerade personer under vår lokal med en slaktarkniv, säger Moreira till Le Parisien.

Franska medier rapporterar att den misstänkte gärningsmannen greps på trapporna till Opera Bastille, ett antal kvarter söderut i tolfte arrondissementet. Han hade enligt obekräftade uppgifter blodspår på kläderna.

Foto: Thibault Camus / TT
Publicerad: