Begränsat högskoleprov planeras i Malmö via Lunds universitet

Publicerad:
Uppdaterad:
Högskoleprov 2014.
Foto: Bertil Enevåg Ericson / TT
Högskoleprov 2014.

NYHETER

Högskoleproven föreslås bli av den 25 oktober i år – i en begränsad version.

Tanken är att högskoleprovet ska genomföras med ”först till kvarn-principen”, rapporterar Ekot, Sveriges Radio.

De lärosäten som arrangerar högskoleproven har fått ett visst antal platser som får fyllas. Malmöborna kan få platser genom Lunds universitet som får 3 100 platser att fylla.

De lärosäten i Skåne som föreslås genomföra proven är Lunds universitet, där plats för 3100 provdeltagare är föreslagna, och Högskolan i Kristianstad. Dock hamnar inte Malmö universitet utanför, utan som vanligt kommer de att bistå med lokaler till de som anmäler sig till provet via Lunds universitet.

Malmö universitet har inte ansvar för själva provsamordningen, men tillhandahåller vid varje prov lokaler. Det är dock Lunds universitet som arrangerar själva proven och har samordningsansvaret för att fixa provvakter och annat.

– Vi inväntar besked, men det vi vet är att vi ska vara beredda att ställa upp och hjälpa till så att högskoleprovet kan genomföras, säger Charlotte Kipowski, chef för Studentcentrum vid Malmö universitet.

Även flera gymnasieskolor i Malmö erbjuder lokaler för provet, såsom Malmö Latin, enligt Lunds universitet.

Foto: Emil Langvad/TT
Universitetshuset, Lunds universitet.

Alla provorter tillgängliga

Utöver i Lund och Malmö anordnar Lunds universitet högskoleprovet fördelat på orterna Ängelholm, Helsingborg, Landskrona, Eslöv, Trelleborg och Ystad. I en skriftlig kommentar till Aftonbladet skriver universitetets högskoleprovsansvarige att detta inte kommer att ändras även om provet är begränsat i år.

”Alla dessa provorter kommer finnas tillgängliga att välja för de som anmäler sig med Lunds universitet som provanordnare. Vi tänker heller därför inte i förväg fördela upp hur många platser som finns tillgängliga på varje provort utan det är antalet anmälda deltagare som styr där”, skriver Jens Berglund vid Lunds universitet.

Lunds universitet föreslås få 3 100 anmälningsbara platser och är således ett av de som får flest platser. Göteborg har också 3 100, och Stockholms universitet har 8 000. Uppsala universitet föreslås få 1 250 platser.

ANNONS

Storsäljare

Malmö

Köp en deal, spara upp till 90%

Publicerad:

LÄS VIDARE