Här får herrelösa pandemihundar en andra chans

Publicerad 2021-07-12

I pandemins fotspår har hundägandet fått sig en rejäl skjuts.

Men för alla har den fyrbenta familjemedlemmen inte varit ett helt genomtänkt beslut.

– Vi är oroliga för att många kommer få problem när de återgår till arbetsplatsen, säger Per Leander, verksamhetschef på Hundstallet.

Pandemihund har blivit en lätt raljant benämning på en hund som inskaffats i coronatider då hemmajobb och begränsade sociala kontakter för många inneburit en ensammare vardag. Att skaffa hund har därmed blivit något av en trend under 2020 och första halvan av 2021.

Statistiken talar sitt tydliga språk. Mellan januari och maj i år registrerades 30 649 nya hundar, en ökning med 27 procent jämfört med samma period 2019.

– I två år har vi sett en rekordstor ökning av nyregistrerade hundar, säger Hans Rosenberg, presstalesperson på Svenska Kennelklubben.

Fler ägarbyten

Parallellt med ökningen av nya hundar har en annan trend börjat ta form. Antalet ägarbyten, det vill säga hundar som redan finns i hundregistret men som har bytt ägare, ökar även nu. Under årets fem första månader gjordes 7392 byten, en ökning med 10 procent jämfört med samma period 2019.

Forsätter ökningen kan det innebära problem för föreningar som jobbar med att hitta nya ägare till hundar som av olika anledningar inte längre vill eller kan behållas av sina forna hussar och mattar.

– Det finns en risk att fler människor hör av sig som inte klarar av situationen och själv vill omplacera sin hund frivilligt med hundens bästa för ögonen, säger Per Leander, verksamhetschef för ”Hundstallet” som är en ideell förening som hjälper till att förmedla nya ägare till herrelösa hundar.

Per Leander.

”Många kan få problem”

Hundstallet har än så länge inte sett en sådan utveckling, men befarar att det kan bli mycket att göra till hösten.

– Vi är oroliga för att människor inte helt har tänkt igenom sitt liv och att det kommer uppstå en situation där många kan få problem när de återgår till arbetsplatsen, säger Per Leander.

Följ ämnen i artikeln