Trump till rasande angrepp mot McConnell

Uppdaterad 2021-02-17 | Publicerad 2021-02-16

Donald Trump uppmanar Republikanerna att dumpa Mitch McConnell.

I ett svavelosande uttalande som skickades ut på tisdagskvällen slaktar ex-presidenten partiets senatsledare fullständigt.

”Han är en bister och surmulen politisk bluffmakare”, skriver Trump.

Uttalandet skickades ut via Trumps organisation ”Save America” från hans nya hem i Florida.

“Det republikanska partiet kan aldrig mer bli respekterat eller starkt med politiska ‘ledare’ som senator Mitch McConnell vid rodret. McConnells hängivenhet för business as usual, status quo-politk, tillsammans med hans avsaknad av politisk insikt, visdom, skicklighet och personlighet, har snabbt tagit honom från majoritetsledare till minoritetsledare, och det kommer bara bli värre. Demokraternas och Chuck Schumer spelar med McConnell som på en fiol – de har aldrig haft det så bra – och så vill de fortsätta”, skriver Trump.

Uttalandet skickades ut via Trumps organisation ”Save America”.

Tiger om stormningen

I uttalandet tiger ex-presidenten helt ihjäl stormningen av kongressen den 6 januari och riksrättsåtalet som följde.

Han attackerar i stället McConnell på punkt efter punkt, bland annat förlusten av de två senatsplatserna i Georgia, något som kostade Republikanerna majoriteten.

“Det var en fullständig valkatastrof i Georgia och vissa andra vågmästarstater. McConnell gjorde ingenting och kommer aldrig att göra det som krävs för att säkerställa ett rättvist valsystem i framtiden. Han har inte det som krävs, har aldrig haft det och kommer aldrig ha det”, skriver Trump.

Med Mitch McConnell vid rodret kan republikanska partiet aldrig mer bli respekterat, skriver Trump.

Han fortsätter attackerna och anklagar McConnell för att vara för svag gentemot Kina på grund av “hans familjs betydande ekonomiska intressen i kinesiska företag”.

“Mitch är en bister, surmulen, och oleende politisk bluffmakare och om Republikanernas senatorer fortsätter att stödja honom kommer de aldrig vinna igen”.

Trump avslutar med att han ”när det är nödvändigt och lämpligt” kommer att ge sitt stöd till primärvalskandidater som går emot McConnell och i stället sluter upp bakom Trumps America first-politik.

”Vi vill ha briljant, starkt, eftertänksamt och passionerat ledarskap”, skriver han.

Uppgifter om ”slug plan”

Mitch McConnell röstade för att fria Donald Trump i riksrättsåtalet – bara för att efteråt skylla hela stormningen på Trump i ett rasande tal. Den till synes oförklarliga vändningen beskrivs av bedömare som slutfasen i en slug plan där McConnell vill stoppa Trump utan att skapa inbördeskrig i partiet.

Mitch McConnell uppgav att hans beslut att fria Trump inte berodde på att han anser att ex-presidenten oskyldig. Han argumenterade i stället för att hela processen med riksrätt mot en redan avgången president var emot grundlagen. Däremot, sa McConnell, finns andra sätt att straffa Trump, antingen genom federalt åtal eller genom civilrättsliga processer.