Demonstranter bränner bilder på Macron

TT-AFP-Reuters

Publicerad 2020-10-27

Dhakabor protesterar mot Frankrikes president Emmanuel Macron.

Tiotusentals demonstranter i Bangladesh kräver bojkott av franska varor, efter Emmanuel Macrons försvar av de omtvistade satiriska bilderna av profeten Muhammed.

Samtidigt manar Frankrike sina medborgare i flera muslimska länder till försiktighet.

Med slagord och avbildningar av den franske presidenten i lågor marscherade fler än 40 000 människor genom Bangladesh huvudstad Dhaka.

Protesten, som anordnades av ett av landets största islamistiska partier, stoppades med hjälp av taggtråd av polis innan demonstranterna nådde den franska ambassaden. Partiet har manat landets regering att "sparka ut" den franska ambassadören och sagt att "varje sten" av ambassadbyggnaden kommer att rivas om så inte sker.

– Macron är en av få ledare som dyrkar Satan, säger partimedlemmen Ataur Rahman.

Kritik och protester

Frankrikes utrikesdepartement manar nu medborgare som befinner sig i flera muslimska länder, däribland Turkiet, Indonesien, Bangladesh, Irak och Mauretanien, att vara försiktiga och undvika eventuella protester kring karikatyrerna.

Macrons kommentarer om islamism efter mordet på den franske läraren Samuel Paty, som visat Muhammedkarikatyrer under en lektion om yttrandefrihet, har mötts av stark kritik från ledare i bland annat Turkiet och Pakistan. Under tisdagen brändes bilder av Macron även i Syrien och den franska flaggan sattes i lågor i Libyens huvudstad Tripoli.

FN fördömer mordet

Kritik kommer även från Iran, där landets utrikesdepartement har kallat upp den franske ambassadören i Teheran angående de påstådda förolämpningarna mot profeten Muhammed, enligt statliga iranska IRIB.

Samtidigt fördömer FN startskottet för kontroverserna; det brutala mordet på Samuel Paty i Paris.

– FN:s högkommissarie för mänskliga rättigheter Michelle Bachelet fördömer otvetydigt mordet på läraren i Frankrike, säger Bachelets talesperson Ravina Shamdasani under ett FN-möte i Genève.