Malmöprojektet ”Sluta skjut” får godkänt – kan införas i andra städer

Publicerad 2020-11-16

Malmöprojektet Sluta skjut får godkänt och kan införas i andra svenska städer – om det anpassas efter lokala förutsättningar.

Det visar slutsatserna i en rapport som Malmö Universitet gjort om projektet.

– Budskapet i strategin är att våldet inte tolereras, säger Caroline Mellgren, biträdande professor i kriminologi på Malmö universitet i ett pressmeddelande.

Projektet Sluta skjut i Malmö får godkänt av Malmö Universitet. Projektet är ett samarbete mellan Malmö stad, Polisområde Malmö och Frivården i Malmö. Det är det första projektet där strategin Group Violence Intervention (GVI) implementeras i Sverige.

Slutsatserna i rapporten är att GVI kan vara implementerbart i andra svenska städer, men att de städer som vill implementera strategin bör ta lärdom av projektet i Malmö och göra lokala anpassningar. 

– Vi har följt projektet i drygt ett år och kan se att de har lyckats följa strategin ganska väl, säger Anna-Karin Ivert, biträdande professor i kriminologi på Malmö universitet i ett pressmeddelande från universitetet.

”Budskapet är att våldet inte tolereras”

Strategin går ut på att få personer i grupperingar där våld förekommer att avstå från fortsatta våldshandlingar. Man försöker också i projektet visa att det finns en annan väg att gå, och att samhället bryr sig om deltagaren.

– Budskapet i strategin är att våldet inte tolereras och om det inte slutar så kommer olika aktörer att fokusera sina resurser mot den mest våldsamma gruppen – hela gruppen inte bara den person som begick våldshandlingen, säger Caroline Mellgren biträdande professor i kriminologi på Malmö universitet.

Stefan Sintéus, polisområdeschef i Malmö, under en presskonferens om projektet "Sluta skjut" i Malmö.

– De som jobbat med projektet tycker att arbetssättet har fungerat bra. Samverkan mellan de involverade myndigheterna har utvecklats otroligt mycket, tack vare ett tydligt gemensamt fokus och mål, samt tydliga roller, säger Caroline Mellgren.

–Jag är oerhört glad och stolt att vi lyckats så bra med Sluta skjut, säger Stefan Sintéus, polisområdeschef i Malmö, i en artikel på polisens hemsida.

– Att förhålla sig till internationell forskning är ett viktigt incitament för svensk polis för att kunna bli än mer effektiva i arbetet mot det dödliga våldet.

Studien mäter inte effekten av projektet, utan enbart själva införandet av strategin i en svensk kontext. En utvärdering av effekterna väntas i januari 2021.

Följ ämnen i artikeln