Ny Ivo-anmälan mot brottsmisstänkt läkare

TT

Publicerad 2021-03-03

Läkaren som misstänks ha utfärdat falska coronaintyg har nu även anmälts för att ha jobbat på jourmottagning och som nätläkare – samtidigt. Arkivbild.

En läkare som misstänks ha utfärdat hundratals falska coronaintyg har nu även anmälts till Inspektionen för vård och omsorg (Ivo) i ett annat ärende. Enligt en tidigare arbetsgivare har mannen arbetat på två olika läkartjänster – under samma timmar.

Arbetsgivaren, ett privat vårdföretag, hävdar i Ivo-anmälan att läkaren har fakturerat dubbelt för 189 timmar under andra halvåret 2020. Det motsvarar nästan fem veckors arbete.

Mannen uppges ha jobbat som digital läkare samtidigt som han tjänstgjort på jourmottagningar. Enligt anmälan har detta medfört en betydande risk för patienternas säkerhet, skriver Göteborgs-Posten.

Flera patienter i den digitala läkartjänsten har upplevt sig bli bristfälligt omhändertagna, och det har även blivit en rad administrativa fel när läkaren tjänstgjort digitalt.

Samma läkare utreds av åklagare för grovt osant intygande, sedan GP avslöjat att han utfärdat falska coronaintyg på sin klinik i Göteborg. I intygen stod att de testade personerna var friska. Men laboratorierna som kliniken påstod sig samarbeta med nekade till att ha analyserat några tester därifrån.

I slutet av januari gjorde Ivo en anmälan till Åklagarmyndigheten om att läkaren borde åtalas.

Följ ämnen i artikeln