Flera demonstranter ihjälskjutna i Myanmar

Av: 

TT

Publicerad:
Uppdaterad:
Demonstranter bygger barrikader i Rangoon.
Foto: AP/TT
Demonstranter bygger barrikader i Rangoon.

NYHETER

Minst tre personer har skjutits ihjäl av polis i Myanmar i samband med protester mot juntan, enligt vittnen. Flera personer har skadats.

Oberoende medier har fått sina licenser indragna.

I en direktsändning på Facebook släpar demonstranter skadade kamrater från gatan.

Det oerhört grova filmmaterial som sipprar ut från måndagens demonstrationer i staden Myitkyina visar bland annat en livlös person liggande mitt på gatan, skjuten i huvudet, i en pöl av blod.

– Två personer sköts och dog på platsen. Tre andra, däribland en kvinna, sköts i armen, säger en sjukvårdare.

En tredje demonstrant sköts ihjäl i staden Pyapon, enligt ett ögonvittne och en räddningsarbetare.

Uppmaning till strejk

Tusentals människor har återigen gett sig ut på gatorna i Myanmars största städer Rangoon och Mandalay, och även i flera mindre städer, efter en facklig uppmaning till befolkningen att gå i generalstrejk.

Att fortsätta arbeta som vanligt är enbart till gagn för militären, skriver 18 fackförbund i ett uttalande.

"Nu är tiden inne att agera till försvar för vår demokrati", står det bland annat.

Med sin uppmaning bygger facket vidare på den rörelse för civil olydnad som tusentals offentliganställda har anslutit sig till, något som i flera veckor har lamslagit statsförvaltningen.

Över 50 dödade

I Rangoon har soldater och poliser gjort en husrannsakan på en redaktion tillhörande det fristående mediebolaget Myanmar Now.

– De tog med sig datorer, delar av vår dataserver, och en skrivare, säger chefredaktören Swe Win.

Myanmar Now och ytterligare fyra oberoende mediebolag – Mizzima, 7-Day, DVB och Khit Thit Media – fick senare under måndagen sina licenser indragna av militärdiktaturen. Samtliga har rapporterat om protesterna mot juntan.

Fler än 50 personer har dödats och nära 1 800 gripits sedan maktövertagandet i början av februari, då militären avsatte den folkvalda ledaren Aung San Suu Kyi och grep makten. I helgen dog ordföranden för Suu Kyis NLD:s (det tidigare regeringspartiet) avdelning i Rangoon, efter att ha gripits i samband med nattliga räder mot protestledare.

Kroppen var enligt partiet märkt av tortyr.

Publicerad: