Filip Sjöström riskerar 20 000 kronor i vite efter anticorona-demo

Uppdaterad 2021-03-08 | Publicerad 2021-03-07

Filip Sjöström är den första i Stockholm att få ett föreläggande enligt pandemilagen.

Enligt polisens uppskattning var cirka 500 personer på plats vid Medborgarplatsen.

– Det är högst olyckligt att man trots rådande omständigheter och en pågående pandemi väljer att träffas flera hundra personer och stå nära varandra, säger Helena Remnerud på länsstyrelsen i Stockholm.

Det blev stundtals stökigt när en stor och entusiastisk folksamling möttes på Medborgarplatsen i Stockholm för att protestera mot coronarestriktionerna, och uttrycka skepsis mot det mesta som har med viruset att göra.

Sex poliser skadades, varav en behövde sjukhusvård, i samband med lördagens händelser. 50 personer avlägsnades av polis med stöd av covid-19-lagen.

Filip Sjöström, längst till vänster, under demonstrationen.

”Förelagt honom 20 000 kronor”

Länsstyrelsen fick kännedom om den planerade demonstrationen genom sin tjänsteman i beredskap och Stockholmspolisen. De kontaktade Filip Sjöström, initiativtagare och vice ordförande för ”Frihet Sverige”, i fredags.

– Länsstyrelsen har förelagt arrangören att vid vite säkerställa att om demonstrationen genomförs ska den hanteras enligt gällande regelverk, det vill säga att man inte får vara fler än åtta personer. Det här föreläggandet delgavs personen i fråga under fredagen via telefon, och vi har även mejlat det till honom, säger Helena Remnerud, enhetschef på enheten för tillsyn på länsstyrelsen i Stockholm.

Inspektörer från länsstyrelsen var på plats under lördagens demonstration.

– Vi kunde konstatera att förutsättningarna inte var uppfyllda, så därför kommer vi nu skicka till domstolarna att vi vill verkställa det här vitet. Vi har förelagt honom 20 000 kronor.

Cirka 500 personer vid Medborgarplatsen

Ärendet kommer hanteras av förvaltningsrätten i Stockholm.

Helena Remnerud uppger att detta är första gången länsstyrelsen i Stockholm använder sig av ett föreläggande enligt den tillfälliga pandemilagen som trädde i kraft den 10 januari. De har inte gjort någon egen uppskattning av hur många personer som var på plats, utöver att konstatera att det var långt fler än åtta.

– Polisen har gjort en uppskattning att det vid Medborgarplatsen var ett 500-tal personer, och i runda slängar 300 vid Kungsträdgården. Men det här är högst preliminära uppgifter, säger Helena Remnerud.

TT har citerat polisen på en uppgift om att det rörde sig om som mest 600 personer. Aftonbladet har sökt Stockholmspolisen.

Filip Sjöström har ”vilodag”

Utöver vitet är Filip Sjöström misstänkt för brott mot ordningslagen.

Aftonbladet har under söndagen talat med initiativtagaren, som avböjer intervju.

– I dag tar jag inga intervjuer, i dag har jag vilodag. Du får ringa i morgon, då kan jag svara på frågor, säger Filip Sjöström.