Röster inom Centern öppnar för samarbete med Vänstern

Uppdaterad 2021-06-23 | Publicerad 2021-06-22

För centerledaren Annie Lööf är samarbete med V och SD ett rött skynke.

Men i 21 kommuner är samarbete med V redan ett faktum – och nu höjs flera röster för att detta ska ske även i riksdagen.

– Om man måste välja mellan pest eller kolera så är det lättare att hitta samverkansformer med V, säger Hans Forsberg (C), kommunalråd i Sundsvall.

Centerpartiet sitter just nu i en rävsax mellan blocken.

Efter regeringens fall i måndags har två huvudalternativ om vilken riktning partiet ska röra sig utkristalliserats. Antingen till höger med stöd av SD – eller till vänster med stöd av V.

I 21 kommuner har Centerpartiet redan löst problemet genom att styra med Vänsterpartiet i olika konstellationer. En rundringning som Aftonbladet har gjort visar att flera tongivande politiker ute i landet kan tänka sig en liknande lösning även i riksdagen.

Måste hitta lösningar

Kalmar kommun är ett exempel. Där styr S, V och C tillsammans. Något som kommunalrådet Ingemar Einarsson (C) tycker fungerar bra.

– I en kommun är det inte så många höger-vänster frågor. Det finns, men det är inte den stora grejen, säger han.

– Jag tror inte på ett liknande samarbete nationellt, men vi är i ett läge i landet där man måste hitta lösningar. Jag har lekt med tanken att man trots allt skulle gå in och rädda regeringen genom att man skjuter hyresfrågan på framtiden och talar budget med V.

Ingemar Einarsson (C) är kommunalråd i Kalmar. Han vill inte se ett extraval.

Men Ingemar Einarsson poängterar att han ser en skillnad på att samarbeta med Vänsterpartiet, jämfört med Sverigedemokraterna.

– De har en helt annan agenda om att göra om vårt samhälle på ett sätt som inte är önskvärt. Sverigedemokraterna är farliga i ändarna, där finns en liten militant grupp på fältet som håller på med näthat och sen en liten grupp medvetna personer i toppen.

– Men den stora gruppen väljare är vanligt hyggligt folk.

Ida Stafrin (C), distriktsordförande i Västernorrland, vill helst undvika extraval. Samarbete med V ser hon som en möjlig lösning.

”Pest eller kolera”

I Västernorrland samarbetar Centerpartiet med Vänsterpartiet i kommunerna Härnösand, Sollefteå och Sundsvall.

Distriktsordförande Ida Stafrin öppnar försiktigt upp dörren för samarbete även på nationell nivå.

– Men jag är glad att jag inte är Annie Lööf nu. Är det de två valen det står emellan tror jag inte att vi öppnar upp för något som har med SD att göra. Huruvida vi kommer att ha något samarbete med V beror på – fritt spekulerat – vad vi kan ha för överenskommelse.

Skulle du kunna tänka dig ett samarbete med V om det krävs för att bilda regering?

– Ja, om det verkligen krävs.

Hans Forsberg (C), kommunalråd i Sundsvall, föredrar V framför SD, men skulle helst se någon typ av mittenstyre.

Partikamraten Hans Forsberg, kommunalråd i Sundsvall, resonerar i liknande banor.

– Om man måste välja mellan pest eller kolera är det enklare att hitta samverkansformer med V än med SD, säger han.

Enligt kommunalrådet har framgångskonceptet i Sundsvall varit tydlighet om olika ståndpunkter och en skriftlig överenskommelse om politiken.

– Ska man ha ett samarbete måste man få på pränt vad man är överens om och vad man inte är överens om, säger Hans Forsberg.