Australien

Elitsoldat slår tillbaka i rätten: Drack inte ur protes

Av: 

Johan Edgar

NYHETER

Soldaterna dricker ur en dödad afghans benprotes – och anklagas för regelrätta mord på civila.

Avslöjandena slog ner som en bomb i Australien.

Nu vill landets mest dekorerade soldat rentvå sitt namn i en förtalsrättegång.

Ben Roberts-Smith, 42, hyllades för hjältedåd under den australiska insatsen i Afghanistan.

Han tilldelades landets högsta militära utmärkelse Victoria Cross och uppmärksammades av politiker som den ”ideale krigaren”, enligt australisk press.

Men under 2016 inleddes en militär utredning kring bland andra soldaterna i Special Air Services Regiment baserade i Perth och deras härjningar och möjliga krigsbrott i Afghanistan. Totalt uppges 39 civila ha dödats av australisk militär i misstänkta krigsbrott, skriver The Age.

Ben Roberts-Smith har hyllats som krigshjälte i Australien.
Ben Roberts-Smith har hyllats som krigshjälte i Australien.

Anklagas för mord på påskdagen

Roberts-Smith har hela tiden nekat till krigsbrott, uppger att han samarbetat med den militära utredningen och har stämt mediakoncernen Nine som ger ut dagstidningarna Sydney Morning Herald, The Age och Canberra Times för förtal. Rättegången mot Nine Entertainment väntas börja nästa vecka.

Han anklagas bland annat för att ha mördat en civil afghansk man på påskdagen 2009. Mannens benprotes ska sedan ha tagits med tillbaka till basen där den användes att dricka ut under soldaternas fester på baren Fat Ladies’ Arms.

På bilder publicerade i tidningarna syns Roberts-Smith skratta medan andra soldater dricker ur benet. På andra bilder tagna under en maskerad är en av soldaterna utklädd till en Ku Klux Klan-medlem och har en snara i handen.

En av bilderna på soldaterna som publicerats. Ben Roberts-Smith till vänster med en öl, till höger syns någon dricka ur det som uppges vara en mördad afghansk mans benprotes.

Det finns också bilder från slagsfälten. På en bild har en dödad afghan fotograferats efter att militära minnesmynt placerats över hans ögon.

Bilderna ska enligt The Age ha gömts undan av Roberts-Smith när den militära utredningen inleddes och alla soldater uppmanades redovisa allt som dokumenterats från tiden i Afghanistan.

Gömde bilder i rosa lunchlåda

Elitsoldaten ska ha förvarat bildbevisen på USB-minnen som han la i en rosa lunchlåda och grävde ner på tomten i villaområdet. Enligt Roberts-Smiths advokater ska hans exfru ha läckt materialet till tidningarna. Något som de nekar till.

Roberts-Smith har själv uppgivit att mannen med protesen var en talibankrigare och att han själv var starkt emot när en annan soldat tog med benet tillbaka till basen.

Enligt hans advokat tyckte Roberts-Smith själv att det var hemskt att protesen togs med som souvenir och ska själv inte ha druckit ur den.

Den förre elitsoldaten stämmer tidningarna för en serie artiklar som publicerades 2018.

Inför rättegången har Nine backat på en av anklagelserna mot Roberts-Smith, skriver The Guardian.

Tidningarna har tidigare skrivit att han simmade över en flod för att sedan skjuta ihjäl en man i brott mot krigslagarna. Man håller fast vid att skjutningen inträffade, men att den inte skedde på ett olagligt sätt.

Samma dag ska Roberts-Smith enligt de australiska tidningarna deltagit i mordet på en afghansk bonde som knuffades ner för en klippa och sedan sköts. Roberts-Smith nekar till att någon av händelserna inträffat.

I rättegången kommer Roberts-Smith höras som första vittne. Även hans exfru, soldater han tjänstgjorde med samt afghanska civila vars familjemedlemmar dödades av australisk militär väntas vittna.

Under onsdagen uppgav elitsoldatens advokat Matthew Richardson under förberedande överläggningar inför rätten att man har hundratals bilder på soldater som dricker ur benprotesen att gå igenom.

19 soldater bör utredas

Att australiska specialstyrkor är skyldiga till krigsbrott och har begått 39 mord på civila och fångar i Afghanistan framkom i en rapport i fjol. Den australiska militären utredde sin insats i Afghanistan mellan 2005 och 2016.

– Vissa soldater tog lagen i egna händer, regler bröts, historier har kokats ihop, det har ljugits och fångar har dödats, sa den högste chefen för Australiens försvar, Angus Campbell, på en presskonferens.

Unga soldater som ännu inte hade dödat uppmanades av sina befäl att skjuta fångar, trots att det var uppenbart att dessa var personer som inte deltog i striderna. Granskningen pekar ut 25 nuvarande och före detta soldater, varav den australiska polisen bör utreda 19 för de 39 morden, enligt utredningen.

Den australiska försvarsmakten har bett det afghanska folket om ursäkt och anser också att Australien bör betala skadestånd till offrens familjer.

Enligt uppgifter i The Age ska Ben Roberts-Smith försökt hindra polisens utredning av hans misstänkta krigsbrott. På inspelade samtal uppges han säga att han ”ska krossa” sina fiender och de som vittnar mot honom.

ANNONS EXTERN LÄNK

Munskydd, hudvård och vitaminer – handla allt inför hösten hos MEDS

MEDS

Ben Roberts-Smith har hyllats som krigshjälte i Australien.
Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Australien

Afghanistan

Krigsbrott

Förtal