Kvarts miljon i skadestånd för kattkiss

TT

Publicerad 2021-06-04

En kvinna döms av Kristianstad tingsrätt att betala 250 000 kronor i skadestånd på grund av stank av kattkiss i den lägenhet hon flyttade ut ifrån. Arkivbild.

När hyresgästen flyttat ut visade sig lägenheten stinka av kattkiss – enligt hyresvärden var det en "ohygglig upplevelse" som framkallade kräkreflexer att gå in i lägenheten när fönstren var stängda. Nu har Kristianstad tingsrätt dömt hyresgästen att betala 250 000 kronor i skadestånd, rapporterar Hem&Hyra.

Kattägarens väninnor har under rättegången intygat att de inte alls känt lukt av kattkiss i lägenheten och att de katter hyresgästen haft gjort sina behov i en låda. Hyresgästen har själv också påtalat att hyresvärden inte hade några anmärkningar efter den besiktning som gjordes när hon skulle flytta.

Men domstolen har bland annat tagit fasta på vittnesmål från en skadetekniker, som vittnade för fastighetsägaren, och som påpekade att urinstanken varit möjlig att dämpa genom vädring och användning av städkemikalier. Hantverkare har också vittnat om den omfattande renovering som krävts för att få bukt med stanken.

Följ ämnen i artikeln