Barnen dog bland sina leksaker: ”Vad gjorde de för att förtjäna detta?”

Publicerad 2021-05-20

Av de 229 som dött i de nya striderna mellan Israel och Hamas är minst 65 barn.

Bröderna Marwan, 10, och Ibrahim, 14, lekte på gatan när de attackerades av en missil.

– Vi skrattade och hade kul när de plötsligt bombade oss och allt började brinna, säger deras kusin Ibrahim.

Följ ämnen
Israel

Den 14 maj tog syskonen Osama, 6, Abderrahman, 8, Yahya, 11 och Suhayb al-Hadidi,13 från Gaza City i Palestina på sig sina finaste kläder. De skulle åka och hälsa på sina kusiner i det närliggande flyktinglägret Shati. Tillsammans skulle de fira Eid – slutet på fastemånaden Ramadan.

– Barnen satte på sig sina Eidkläder, tog sina leksaker och åkte till sin morbrors hus för att fira, berättar deras pappa Muhammad al-Hadidi, 37, för BBC.

– De ringde på kvällen och bad om att få stanna över natten och jag sade okej.

Dagen efter träffades trevåningsbyggnaden som de sov i – och rasade ihop. Endast barnens fem månader gamla bror Omar överlevde. Spädbarnet som drogs ut ur spillrorna hade legat och sovit jämte sin mamma som dog.

– De var trygga i sina hem, de bar inga vapen, de avfyrade inga raketer, säger Muhammad.

– Vad gjorde de för att förtjäna detta? Vi är civila medborgare.

En byggnad i Gaza träffas av israeliskt bombanfall, 17 maj.

Dog bland leksaker

Bland spillrorna hittades barnleksaker, ett Monopolspel och matrester som blivit kvar från festen kvällen innan.

– När mina barn gick och lade sig hoppades de att när de skulle vakna så skulle allt vara över. Men de är borta nu. Jag har bara deras minne och deras doft i mitt hem, säger Muhammad till The Times.

Av de 219 personer som dött i Gaza under de senaste veckornas upptrappade oroligheter i området är minst 63 barn, uppger Palestinas hälsodepartement enligt BBC.

Den 10 maj dog bröderna Marwan och Ibrahim al-Masry, 10 och 14 år gamla, när kvällsleken på gatan i Beit Hanun i norra Gaza plötsligt bombades – och förvandlades till ett blodigt helvete.

– Vi såg inte det komma, vi hörde bara två stora explosioner. Alla sprang på gatan, barn blödde, mammor grät, det var blod överallt, säger deras pappa Youssef al-Masri till Independent.

Ett barn i Gaza bärs iväg efter ett bombanfall, 16 maj.

Yazan, 2, dog

Attacken dödade även ytterligare fyra släktingar och fem grannar till pojkarna. De flesta, bland annat tvåårige Yazan Sultan Mohammad al-Masri, var barn.

Organisationen Defense for Children International Palestine (DCIP) uppger att det ännu inte är klart vad som orsakat dessa dödsfall, men att det vid tidpunkten för attacken både flög israeliska drönare och stridsflygplan över området – samtidigt som palestinska beväpnade grupper avfyrade hemmagjorda raketer mot Israel.

Den 12 maj gick Hamza Nassar, 12, ut för att köpa grönsaker till sin mamma på en lokal marknad i Gaza, och blev offer för en flygattack. Innan hans pappa kom till sjukhuset för att identifiera den döde pojken spreds en bild på Hamza, som ser ut att ha dött med ett leende. ”Den leende martyren” kom att bli en symbol för de barn som dött i kriget.

– Han levde inte länge, men han kommer att förbli vid liv i våra själar, säger Hamzas pappas farbror Abu Yasser Nassar till Al Jazeera.

”Skona dessa barn”

Enligt Norska flyktingrådet (NRC) har 11 barn som vårdades för trauman dött i sina hem under av de senaste veckornas flygattacker.

– De är nu borta, mördade med sina familjer, begravna med sina drömmar och de mardrömmar som plågade dem. Vi ber Israel att stoppa denna galenskap. Barn måste skyddas, säger NRC:s generalsekreterare Jan Egeland.

– Deras hem får inte bli måltavlor. Skolor får inte bli måltavlor. Skona dessa barn och deras familjer. Sluta bomba dem nu.

Enligt CBS News har Hamas den senaste veckan avfyrat över 3 150 raketer mot Israel. Tio personer har dött av terrorgruppens attacker, varav två är barn.

Femårige Ido Avigal dog hemma hos sin moster i israeliska staden Sderot den 12 maj. Hans mamma Shani hade hört raketlarmet och tagit honom och hans sjuårige syster till ett skyddsrum i lägenheten.

Men granatsplitter punkterade det metallhölje som täckte för fönstret i vad israelisk militär (IDF) kallar en ”otroligt ovanlig händelse” som aldrig tidigare inträffat.

– Det var en bombdel som kom i en väldigt specifik vinkel, i en väldigt specifik fart och vid en väldigt specifik tidpunkt, säger IDF:s talesman Hidai Zilberman, enligt Times of Israel.

Israeliska missilförsvaret Iron dome skjuts upp mot raketer avfyrade från Gaza.

5-åring dog

Shani, Ido och hans storasyster skadades allvarligt. Några timmar senare dog pojken på sjukhuset.

– Jag är ledsen att jag inte tog granatsplittret i ditt ställe, sa Idos pappa Asaf Avigal på begravningen, enligt BBC.

– För några dagar sedan så frågade du mig – pappa, vad händer om raketlarmet går när vi är utomhus? Jag sa till dig att så länge du är med mig så kommer du att vara skyddad. Jag ljög.

För några månader sedan hade Asaf och Shani pratat om vilket exceptionellt smart barn Ido var. De sa att han var som en 50-åring i en femårings kropp, som ofta bad sin pappa lämna datorn för att spendera mer tid med honom.

– Nog med skärmtid nu, var med mig, kunde han säga, berättade Asaf på begravningen.

– Jag är så ledsen att jag inte var med dig mer. Nu kommer jag för evigt att få leva med ett hål i mitt hjärta.

Ibrahim Hassanain, 16, dog vid ett bombanfall 10 maj i norra Gaza.

Barnen som blivit krigets offer

Mustafa Mohammad Mahmoud Obaid, 16, och Baraa Wisam Ahmad al-Gharabli, 5

Den 10 maj landade en raket nära Al-Omarimoskén i Jabalia i norra Gaza och dödade åtta personer, varav två barn. Mustafa dog i explosionen och femåriga Baraa skadades så allvarligt att han några timmar senare avled. Enligt organisationen Defense for Children International Palestine (DCIP) så så tyder utredningen inledningsvis på att det rört sig om en hemmagjord palestinsk raket som inte nått hela vägen fram till den israeliska gränsen.

Mohammad Saber Ibrahim Suleiman, 15

Var ute på ett fält utanför staden Jabalia tillsammans med sin pappa Saber Ibrahim Mahmoud Suleiman den 10 maj när en israelisk drönaravfyrad missil dödade honom och pappan. Enligt barnrättsorganisationen Defense for Children International Palestine (DCIP) var pappan medlem i en palestinsk väpnad grupp som hade samröre med terrorgruppen Hamas.

Marwan al-Masry, 10, och Ibrahim al-Masry, 14

De två bröderna lekte framför sitt hus i Beit Hanun i norra Gaza på kvällen den 10 maj när de plötsligt bombades. Ibrahim och hans bror Marwan dog genast tillsammans med tre andra släktingar och fem grannar.

– Varje dag under Ramadan leker de på gatan innan (kvällsmåltiden) Iftar, säger deras pappa, Youssef al-Masri till Independent.

– Vi såg inte det komma, vi hörde bara två stora explosioner. Alla sprang på gatan, barn blödde, mammor grät, det var blod överallt.

Enligt organisationen DCIP hade föräldrarna i släkten al-Masri varit på ett fält och skördat halm som de skulle sälja på en marknad medan barnen lekt på gatan.

Marwan och Ibrahims kusin, som också heter Ibrahim, hade gått för att lasta en säck på vagnen när bomben slog ner – vilket räddade honom.

– Vi skrattade och hade kul när de plötsligt bombade oss och allt runt oss började brinna, säger Ibrahim till AFP.

– Jag såg hur mina kusiner fattade eld och slets i bitar.

Ibrahim börjar gråta.

– Varför lämnade de mig? Jag skulle ha velat dö som en martyr som de.

Rahaf Mohammad Attalla al-Masri, 10 och Yazan Sultan Mohammad al-Masri, 2

Två kusiner och släktingar till Marwan och Ibrahim som också dog i attacken mot Beit Hanun den 10 maj.

Ahmad al-Masry, 22

Ytterligare en släkting till bröderna Marwan och Ibrahim al-Masry som dog av en missil mot Beit Hanun i norra Gaza sent på kvällen den 10 maj. Ahmad dog dagen efter, tisdagen den 11 maj, till följd av sina skador. På lördagen fyra dagar senare skulle han ha gift sig.

Hussein Hussein Hamad, 11

Dog i samma attack i Beit Hanun som dödade fem personer i al-Masry-familjen den 10 maj. Hussein bodde granne med Marwan, Ibrahim och Ahmad. Under en minnesceremoni i Beit Hanun, en kilometer från Erez-gränsöppningen till Israel, dagen efter attacken, strök Abu Hussein Hamad sin sons ansikte en sista gång innan han begravdes.

– Vad gjorde detta oskyldiga barn, frågade sig Abu med tårar i ögonen, skriver AFP.

– Jag lovade att köpa honom nya skor till slutet av Ramadan.

Husseins farmor kunde inte heller hålla tillbaka sina känslor.

– De dödade honom, sa hon.

– Han hade inte begått något brott.

Hussein Hamad, 11, dödades i en bombexplosion i Gaza 10 maj.

Nadine Awad, 16

Arab-israeliska Nadine dog tillsammans med sin 52-åriga pappa Khalil när deras hus och bil i Dahmash nära staden Lod i centrala Israel träffades av terrorgruppen Hamas raketer den 11 maj. Nadines mamma, som satt i bilen, skadades allvarligt. Nadines rektor säger att hon drömt om att förändra världen. Hon hade varit med i flera vetenskapsrelaterade och sociala projekt med judiska skolor i området.

– Hon var en så speciell flicka, så talangfull. Hon ville erövra världen, säger Shirin Natur Hafi, enligt Times of Israel.

Hala Hussein al Rifi, 13

Dog på natten den 12 maj när en flygräd slog till mot en bebodd byggnad i området Tal Al-Hawa i Gaza City.

Zaid Mohammed, 4

Dog i samma attack mot en bebodd byggnad i området Tal Al-Hawa i Gaza City den 12 maj, tillsammans med sin mamma som var gravid i femte månaden. Zaids syster försvann och har fortfarande inte hittats.

Ido Avigal, 5

Träffades av granatsplitter och dog i en raketattack mot staden Sderot i Israel den 12 maj. Hans mamma hamnade också på sjukhus.

Hamza Nassar, 12

På kvällen den 12 maj gick Hamza ut för att köpa grönsaker på en marknad en kilometer från hemmet i Gaza City. Med grönsakerna skulle hans blinda mamma laga den middag som de skulle avsluta dagens fasta med. Men Hamza återvände aldrig hem till sina fyra syskon och föräldrar. I stället blev han offer för en israelisk flygattack. En bild på en död Hamza spreds innan pappan kunde identifiera honom och den ”oidentifierade martyern", som ser ut att le in i sin sista vila, blev en symbol för det blodiga krigets många unga offer.

– Hamza levde ett eländigt liv, men Gud skrev detta vackra slut och död åt honom, som en fastande och leende martyr, så att hans bild blev en symbol för Palestinas barn som saknar trygghet och utsätts för död varje sekund, säger Hamzas pappas farbror Abu Yasser Nassar till Al Jazeera.

– Han levde inte länge, men han kommer att förbli vid liv i våra själar.

Osama, 6, Abderrahman, 8, Yahya, 11 och Suhayb al-Hadidi,13

Dog tillsammans med sin mamma när en byggnad i flyktinglägret Shati utanför Gaza, där barnen varit och firat Eid med sina kusiner, bombades och kollapsade. Endast barnens fem månader gamla bror Omar överlevde, efter att han dragits ut ur spillrorna där han legat och sovit jämte sin mamma som dog.

Tala Ayman Abu al-Ouf, 13

Dog tillsammans med sin 17-årige bror Tawfik den 16 maj när flera flygräder riktades mot Al Wahda-gatan i centrala Gaza City. Deras pappa, Ayman Abu al Auf som var chef för intern medicin vid Shifasjukhuset i Gaza City, dog också. Talas lärare beskrev henne som en ”utmärkt elev”.

– Hon var intresserad av religion och gillade att läsa och lära sig koranen, säger läraren, som vill vara anonym, till BBC.

Räderna dödade totalt åtta barn som Norska flyktingrådet (NRC) jobbade med, samt flera av deras familjemedlemmar.

Rula al-Kawlak, 5, Yara al-Kawlak, 9 och Hala al-Kawlak, 12

Systrarna dog i attackerna mot centrala Gaza City den 16 maj tillsammans med sin kusin Hana, 14, och flera andra släktingar. Systrarnas bror Aziz al-Kawalek, 10, är den enda överlevande i familjen.

Mira Rami al-Ifranji, 11, och Dima Rami al-Ifranji, 15

Systrarna dog i attackerna mot centrala Gaza City den 16 maj.

Dana Riad Hasan Ishkantna, 9

Systrarna Mira och Dima Rami al-Ifranjis granne, som också dog i attackerna mot centrala Gaza City den 16 maj.

Rafeef Murshed Aby Dayer, 10

Dog den 17 maj, veckan innan han skulle fylla 11. Rafeef satt och åt lunch med sina två bröder i trädgården utanför hemmet i Ghazi Shawa-byggnaden i centrala Gaza City och träffades av granatsplitter.

Källor: Algemeiner, BBC, CBS News, DCIP, France24, Independent, Jerusalem Post, Sky News, The Times, Times of Israel.