Säkerhetsbolag säljer evakuering från Almedalen – varnar för Ryssland

Publicerad 2022-06-30

Gotland huserar inom några dagar tusentals politiker och företagsledare under Almedalsveckan.

Inför evenemanget erbjuder Avarn Security ”evakueringsstöd” med båtar från ön – i händelse av en rysk attack.

”Om den svenska Natofrågan skulle trigga Ryssland under Almedalsveckan kan möjligheten att smidigt ta sig tillbaka till fastlandet snabbt bli både kaotisk och problematiskt”, skriver Avarn i ett utskick till sina kunder.

Säkerhetspådraget kring Almedalen har länge varit omfattande. Men i år adderas ytterligare en komponent – Rysslands anfallskrig i Europa och hotfulla krav på västvärlden.

När det kommer till olika former av personskydd i Almedalen skyddas rikspolitiker generellt av Säkerhetspolisen medan övriga deltagare är hänvisade till privata säkerhetsfirmor för eventuella säkerhetslösningar.

En av de större privata säkerhetsfirmorna i Almedalen är Avarn Security som på fastlandet har stora kontrakt med bland andra Regeringskansliet.

”Trigga Ryssland”

Avarn har inför politikerveckan sålt in ”evakueringsstöd” till sina kunder. I ett annonsutskick som Aftonbladet fått ut från en av myndigheterna som mottagit utskicket skriver bolaget:

”Med anledning av situationen i omvärlden erbjuder Risk Solutions under Almedalsveckan 2022 ett dedikerat evakueringsstöd till våra särskilda kunder.

Risk Solutions gör bedömningen att om utvecklingen mellan Ryssland/Ukraina plötsligt och hastigt urartar samt om den svenska Natofrågan skulle trigga Ryssland under Almedalsveckan kan möjligheten att smidigt ta sig tillbaka till fastlandet snabbt bli både kaotiskt och problematiskt.

Med anledning av detta erbjuder därför Risk Solutions ett unikt evakueringsstöd för våra särskilda kunder.”

Avarns utskick riktar sig enligt bolaget till kunder inom både offentlig och privat sektor. Vad det kostar vill man inte avslöja.

Enligt uppgifter till Aftonbladet ska Avarns planerade evakueringar skötas genom båtar som bolaget hyrt in.

Det vill Avarns operative chef Mikael Högberg inte bekräfta ”av säkerhetstekniska skäl”. Men han bekräftar annonsen i övrigt och säger att det är frågan om ett nytt upplägg inför i år.

– Det handlar om att kunna evakuera personal om det så skulle behövas.

Vad bygger er analys på?

– Det är ju en samlad bild av det allmänna säkerhetsläget i omvärlden och det behöver vi ta höjd för.

Är det några kunder som nappat på det här?

– Det kan jag inte gå in på av säkerhetsskäl.

Vad säger du till de som kan tycka att ni spelar på folks rädsla?

– Det finns en konkret förändrad hotbild i samhället och i omvärlden som är reell, sen måste man som enskild representant göra den bedömningen tillsammans med kompetent personal, vilka åtgärder man behöver vidta för sin verksamhet och sin egen personal och där bistår vi naturligtvis i den bedömningen.

Vad kostar det att delta i ert evakueringsupplägg?

– Det är helt och hållet upp till vilken nivå man vill lägga och vilka åtgärder man vill vidta för det. Det går inte att sätta en prisbild på generell basis.

”Är förberedda”

Gotland har under flera år pekats ut som den enskilt mest utsatta delen av Sverige i händelse av rysk väpnad aggression i Östersjöområdet. Försvaret har rustat upp regementet och tidigare i år skeppades stridsvagnar och granatkastare över till ön som ett svar på Rysslands hot mot västvärlden.

Trots det ställer man sig på Försvarsmakten frågande till Avarns analys av hotbilden mot Gotland under politikerveckan.

– Man undrar vad de har för analys som ligger till grund för det här. Försvarsmakten ser ju fortfarande att risken för ett väpnat angrepp är låg och vad gäller säkerhetsläget i närområdet har vi god koll på rörelser och aktiviteter och är förberedda på alla typer av händelser, säger Therese Fagerstedt, pressekreterare på Försvarsmakten.

Inget förhöjt hot

Hon uppger att Försvarsmakten genomfört en säkerhetsanalys inför Almedalen tillsammans med Säkerhetspolisen och Polismyndigheten.

Analysen skiljer sig markant från den information som Avarn går ut med till sina kunder.

– Försvarsmakten gör kontinuerliga risk- och hotbildsbedömningar och inför Almedalsveckan har man dessutom gjort en säkerhetsanalys och i nuläget ser vi inget förhöjt hot mot Sverige, säger Therese Fagerstedt, pressekreterare på Försvarsmakten.

John Granlund