Ryska knepet: skjuter raketer från kärnkraftverket

Uppdaterad 2022-08-02 | Publicerad 2022-08-01

Ryssland använder Europas största kärnkraftverk för att skjuta raketer mot Ukraina, skriver The New York Times.

På så vis kan ukrainska styrkor inte svara på attackerna.

– Att använda ett sådant objekt som sköld är väldigt farligt, säger Oleksandr Sayuk, borgmästare i närliggande staden Nikopol.

Följ ämnen
Ukraina

Ryssland har ockuperat kärnkraftverket Zaporizjzja, i regionen med samma namn, sedan början av mars, kort efter att invasionen inleddes.

Det har lett till oro världen över.

Farhågorna har bland annat gällt om kärnkraftverket, som är Europas största, skulle utsättas för beskjutning, men också för eventuell strålningsrisk om ryssarna skulle ställa till med en kärnkraftsolycka.

För de boende i den närliggande staden Nikopol har faran varit nära under lång tid, och många har flytt, skriver The New York Times.

Kärnkraftverket i Zaporizjzja, Europas största.

Används som ett fort

Men under sommaren har läget blivit allt mer allvarligt.

Sedan i juli, lagom till att ukrainska militären börjat få leveranser av det amerikanska robotsystemet HIMARS, har ryska soldater nämligen börjat använda kärnkraftverket som ett fort, uppger ukrainsk militär för tidningen.

De skjuter raketer mot ukrainska styrkor – som inte kan svara med motattacker.

– De gömmer sig så att de inte ska kunna träffas. Varför skulle de annars vara vid kärnkraftverket? Att använda ett sådant objekt som sköld är väldigt farligt, säger Oleksandr Sayuk, borgmästare i Nikopol.

NYT har intervjuat pensionären Halyna Hrashchenkova, vars hus blivit beskjutet av ryska styrkor.

– Vi är som dömda fångar som bara kan sitta still och bli beskjutna. De skjuter mot oss och det finns inget vi kan göra, säger hon.

Ryska soldater patruller i Cherson.

Svårare att återta Cherson

Attackerna gör det också svårare för Ukraina att göra verklighet av planerna om att återta staden Cherson, som ligger sydväst om Nikopol, och som varit under rysk ockupation sedan början av kriget.

Motattacker kring Nikopol och Zaporizjzja måste ske med tydlig precision, så att inte reaktorerna vid kärnkraftverket förstörs.

Den 22 juli utfördes en sådan motattack, enligt Ukrainas militär.

Då användes en särskild drönare för att spränga bland annat en luftvärnsinstallation och flera soldater strax över 130 meter från en av kärnkraftsreaktorerna.

Hittills har Zaporizjzjas sex reaktorer klarat sig utan skador, trots strider när Ryssland tog kontrollen över kärnkraftverket.